IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-евтината енергия в САЩ през май отслабва инфлационния натиск

Потребителските цени в страната се понижават на месечна база през май

16:30 | 14.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в САЩ се понижават на месечна база през май, съобщава Bloomberg. Съответният индекс записва спад от 0,1%, а очакванията бяха да няма промяна. Предходния месец цените отчетоха 0,2-процентов ръст.

На годишна база инфлацията също се забавя от 2,2% през април до 1,9% през май. Прогнозите бяха за повишение от 2%.

Базисната инфлация, която изключва хранителните продукти и горивата, остава стабилна през май на ниво 0,1% на месечната база, което е с 0,1 процентен пункт под очакванията. На годишна база базисната инфлация е 1,7%, което е най-ниското ниво от май 2015 г. Прогнозите бяха за повишение от 1,9%.

Bloomberg посочва, че данните може да бъдат волатилни, тъй като често зависят от цените на енергията и хранителните продукти. Все пак инфлацията се забавя от 2,3% през януари до 1,7% и това предизвиква опасения, че ръстът на цените може да се отдалечи още повече от целевото ниво на Федералния резерв (2%).

Спадът в цените на месечна база се дължи основно на енергията, където понижението възлиза на 2,7%.

Инфлация на годишна база в САЩ. Графика: TradingEconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 6 години
Правят се последователно внушетия эи опити икономическият ръст да се замести от инфлация. А тя, ако правилно схващам, води до понижаване продуктовото покритие на хартийките. Колко му е, инфлазионен "ръст" - пускаш печатницата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
nobel
преди 6 години
Да, да. Разбирам ви. До сега говорехме за ниската инфлация и каква огромна опасност е тя. Сега изведнъж обърнахме плочата на 180% и започнахме да говорим за "намаляване на инфлационния натиск". Като гледам статията Щатите са достигнали, че и задминали мечтаната, леляна и толкова желана инфлацийка от 2% и какво произлезе от това? Едно голямо и абсолютно НИЩО. Защото икономическият ръст или забавянето му НЕ СЕ движат от инфлацията или някаква си там банка, пък била тя и централна. Защото ако беше така, щеше да е много, много лесно. Но истината е, че в самолета НЯМА пилот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още