IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Либерализацията намали с 20-30% разходите за ток на бизнеса

Потребителите не трябва да се плашат от отварянето на пазара, защото това ще даде възможност за конкуренция, смята енергийният министър

19:51 | 12.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ефектът от либерализацията на електроенергийния пазар за стопанските потребители е намаление на разходите за електроенергия с между 20 и 30%, отчете енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БТА.

Същият ефект се очаква и за битовите потребители, но това ще бъде процес, който ще се случи в рамките на 3 до 5 години, допълни тя.

Петкова очаква пълната либерализация на пазара до няколко години. В момента се разработва модел за това заедно със Световната банка. Предстои да се подготвят и промени в Закона за енергетиката, които вероятно че ще бъдат факт до края на годината.

Освен най-добрият модел за страната ни, трябва да се помисли и за т.нар. уязвими потребители на електрическа енергия. Те трябва да могат да бъдат защитени при евентуално увеличаване на цената на електроенергията, което по думите на министъра "ще бъде много символично".

Теменужка Петкова направи тези коментари при посещението си на язовир "Кърджали", допълват от БТА.

Тя е категорична, че потребителите не трябва да се плашат от процеса по отварянето на енергийния пазар, защото това не е нищо друго освен възможност за конкуренция и възможност за това ние да избираме своя доставчик на електрическа енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 2
marto76
преди 6 години
Аз откакто се помня - цената за ток постоянно расте и това става предимно през лятото! Къде тази госпожа видя по-ниски цени, та даже и с 30%!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още