IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Газопровод от Русия до газовия хъб във Варна няма да има

Търсят се възможности за развитие на газопреносната мрежа за транзитиране на по-големи количества синьо гориво към Европа

13:28 | 11.06.17 г. 9
<p>
	Делян Добрев. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: Архив БТА

България не обсъжда с „Газпром“ вариант, при който тръба от Русия да доставя газ до газовия хъб във Варна. Това коментира пред БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Този вариант много трудно ще отговори на изискванията на Европейската комисия (ЕК), обясни Добрев.

Той припомни, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер подписаха пътна карта, според която България и Русия ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, като се отчитат правилата на Европейския съюз (ЕС).

В тази връзка Добрев обясни, че се търсят възможности за развитие на газопреносната мрежа за транзитиране на по-големи количества синьо гориво към Европа. Целта на България е да поеме излишъка от газ от Турция след завършването на „Турски поток“, допълни той.

„По-скоро се съобразяваме с изграждащите се вече газопроводи, за да запазим ролята на България като страна, която транзитира газ“, коментира Добрев.

Той посочи, че разклонение на „Турски поток“ до Варна също няма да отговори на изискванията на ЕС, защото това би било проект, резервиран изключително за производител на газ.

Що се отнася до АЕЦ „Белене“, Делян Добрев коментира, че още миналата година е трябвало да започне приватизацията на проекта. Ако процедурата се провали, ще се мисли или за изграждане на допълнителни блокове на АЕЦ „Козлодуй“, или за продажба на оборудването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 6 години
като гледам кво е писал, нашите интереси защитатава, а не като *** като теб дето за едно малко са продали майка си ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Ти какъв си бе ... еврокомисарче ли ... интересите на България ли защитаваш или на Брюксел ...жалък *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 9
юрист
преди 6 години
...Ами Северните потоцИ ? Те не са ли резервирани"... НЕ- НЕ СА! 1. http://***.investor.bg/evropa/334/a/ek-e-poluchila-mandat-da-pregovaria-s-rusiia-za-severen-potok-2-240992/ 11.06.2017 12:58 2. http://***.investor.bg/evropa/334/a/ek-poiska-mandat-ot-stranite-chlenki-za-pregovori-s-rusiia-po-severen-potok-2-240924/ ЕК поиска мандат от страните членки за преговори с Русия по Северен поток 2За да бъде утвърдено, то трябва да бъде подкрепено с квалифицирано мнозинство в Съвета на Европейския съюз 09.06.2017... В съобщение на ЕК по този повод се посочва, че според комисията разширяването на газопровода не съвпада с намеренията на ЕС в областта на енергийната сигурност.ЕК иска да гарантира, че ако бъде построен, газопроводът Северен поток 2 ще оперира по прозрачен и недискриминационен начин с подходяща степен на регулаторен надзор и в съответствие с основните принципи на международното и европейското енергийно право се казва в прессъобщението.Комисията смята, че проектът Северен поток 2 не допринася за целите на Енергийния съюз за предоставяне на достъп до нови източници на доставки, маршрути или доставчици и че той може да позволи един доставчик да заздрави позицията си на газовия пазар в ЕС и да доведе до допълнителна концентрация на маршрутите за доставка. Според Комисията вече има добре функционираща инфраструктура за пренос на газ, с която се гарантират енергийните доставки в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 13
nobel
преди 6 години
И на други въпроси ме навява това. Той "Турски поток" още не е построен, но от ЕС вече имаме ЗАБРАНА да строим връзка с него. А дали тази забрана се разпростира само до връзка с "Турски поток" или се разпростира въобще до КАКВАТО И ДА БИЛО връзка с Турция. Защото според мен е второто. И реално за диверсификация не се мисли изобщо, а политиката на ЕС е подчинена изцяло на командно-административния подход. "Ще правите каквото ви кажем и няма да задавате въпроси."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
nobel
преди 6 години
Той посочи, че разклонение на "Турски поток" до Варна също няма да отговори на изискванията на ЕС, защото това би било проект, резервиран изключително за производител на газ.--------------------------Ами Северните потоцИ ? Те не са ли резервирани" . Да не би да се предвижда строеж на терминал за втечнен шистов газ във Владивосток и оттам по тръбичките - та до Немачко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
lyusien
преди 6 години
Стига Добрев Много добре знаеш че това от окето се нуждаем е интерконекторна връзка с Гърция монтиране на двата блока в Козлодуй и изграждане на газова ел централа с висока мощност и съвременни турбини на Генерал Електрик в Белене И всичко ще бъде наред с енергетиката Защо продължавате с измислените глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
Lucifer
преди 6 години
Еммм....тоя хъб с пръдня ли ще го пълним или шъ чакаме "немски"газ от северен поток2 ????....щот от нашето море май освен миди друго нищо няма да излезе....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
dakl
преди 6 години
Нормално. Ако има директна връзка това означава , че няма да има правителство на ББ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още