IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е получила мандат да преговаря с Русия за "Северен поток" 2

Обсъжданията вероятно ще продължат през септемвли, според еврокомисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович

12:58 | 11.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е получила мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на втората тръба на газопровода "Северен поток" 2 в специален режим, предава руската информационна агенция ТАСС.

Обсъждането ще продължи през септември, допълва агенцията, като се позовава на съобщение на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

Шефчович е участвал на пресконференция в рамките на министерска среща за устойчивото развитие на енергетиката, организирана в столицата на Казахстан Астана, предава БТА.

"Това са съвсем пресни новини: Комисията одобри мандат и днес ние трябва да го представим на страните участнички. Имаме право не само да участваме в дебати, но и да предлагаме допълнение към текста. Аз подкрепям позицията на министър Новак (руския министър на икономиката Александър Новак - бел. ред.), че трябва внимателно да се проучи мандата, надявам се и занапред ще обсъждаме този въпрос - вероятно още през септември", казал е еврокомисарят.

По-рано ЕК поиска от страните членки на ЕС мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на  "Северен поток" 2.

Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете беше казал, че ЕК иска да преговаря с Русия за постигане на специален режим, който да отговаря на принципите на енергийното законодателство на ЕС, за да запази функционирането на европейския вътрешен енергиен пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ми супер , шо да не разрешат...пълненето му си е наш проблем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
юрист
преди 6 години
Ще е добре да се знае и следното- единствено българският газов хъб Балкан е получил официално разрешение от ЕК , като представител на ЕК е заявил, че каквото и да се случва с тп, сп, то строителството на газовият ни хъб продължава и е има одобрението на ЕК- справка- 1. https://***/energy/ek-ni-dava-eur920-000-za-gazov-hab-balkan.html ЕК ни дава ?920 000 за газов хъб Балкан 17.02.2017 2. http://***.investor.bg/energetika/472/a/es-dade-odobrenieto-si-za-gazoviia-hyb-balkan-223980/ ЕС даде одобрението си за газовия хъб "Балкан" 05.09.2016 Европейската комисия даде благословията си за изграждането на газовия хъб "Балкан", стана ясно по време на инвеститорската конференция за съоръжението, която се провежда във Варна.3. http://news.bnt.bg/bg/a/zelena-svetlina-za-stoezh-na-gazoviya-khb-balkan Зелена светлина за строеж на газовия хъб "Балкан" (обзор 05.09.2016 Представителите на ЕК дадоха зелена светлина за строежа на газоразпределителния център "Балкан" до Варна. Това стана по време на инвеститорска енергийна конференция, която се проведе в морската столица. На нея присъстваха най-големите световни газови компании от САЩ, Европа и Русия, дошли да се запознаят с бизнес концепциите по изграждането на хъб Балкан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
юрист
преди 6 години
И какво излезе сега? Че онова, което разпространява руската пропаганда за северен поток-2 , а абсолютна ЛЪЖА:) СЕГА ЕК започва преговорите за статута на сп-2:) Руската пропаганда твърдеше, че СП-2 е със правен статут, който е в противоречие с Третия енергиен пакет на ЕС и че специално за него ЕК е направила противоправно изключение от правото на ЕС:) Както винаги , тези руски оопорни точки , се оказаха неистина, ЛЪЖА, с цел противопоставянето на Източна и Западна Европа специално в енергийно отношение и по въпроса за доставката конкретно на руски газ:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още