IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелена светлина за строителството на ядреното хранилище "Радиана"

Проектът беше забавен години заради обжалвания от екологични организации

11:35 | 09.06.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Дългоочакваната първа копка на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци (на площадката Радиана край АЕЦ "Козлодуй") ще бъде направена до броени седмици. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Дилян Петров по време на конференцията „Булатом“, посветена на развитието на ядрената енергетика у нас. 

Проектът има разрешение за строеж от Министерството за регионалното развитие благоустройството (МРРБ) - РС 21 от 25 май 2017 и от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Решението е публикувано в Държавен вестник (бр. 46 от 9 юни 2017 г.) и сега трябва да бъде изчакан и двуседмичният срок, в който заинтересувани страни могат да обжалват решението. Този път обаче това право ще имат само общини, но не и екологични организации.

Проектът по изграждането на хранилището се забави няколко години след обжалвания на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) и процедурата беше извършена на два пъти. Обществено обсъждане за проекта беше извършено в цялата Врачанска област, а не, както предвижда законодателството, в зона от 30 километра около съоръжението.

Забавянето оскъпи строителството с около 5 млн. евро. Цената се повиши и заради направения одит на риска и отстраняването на вписаните там забележки, каза още Петров.

Изграждането на първия етап на хранилището - административни сгради, съоръжения и клетки за съхранение и т.н., ще струва 71,8 млн. евро. Трудно може да бъде изчислена цената на това хранилище, защото не е ясно и в какъв мащаб ще бъде реализирано - по проект там трябва да бъдат съхранявани и отпадъците (ниско - и среднорадиоактивни) от АЕЦ "Белене", както и от седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

За изграждането няма да се използва национално съфинансиране, а само средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). От българските фондове са инвестирани само средствата за изпълнение на регулаторните изисквания за получаването на разрешителното за строителство.

На първо време в новото хранилище ще бъдат съхранявани отпадъците от извеждането от експлоатация на шестте блока в АЕЦ "Козлодуй", както и отпадъците, съхранявани досега в хранилището в Нови хан и от извършвани научно-изследователски дейности. Част от радиоактивните отпадъци предварително ще бъдат обработвани в специален цех за раздробяване и дезактивация, както и в т.нар. "плазмотрон", където ще бъдат изгаряни. Това съоръжение ще гори твърди отпадъци, включително и бетон, като по този начин се намалява обемът им с 80 на сто.

До този момент са изгаряни моделни отпадъци и ДП РАО ще подаде искане разрешение за тестове с радиоактивни отпадъци от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Ще бъде модернизиран и съществуващ цех за преработка на отпадъци. Той е пуснат през 90-те години и в него се управляват всички отпадъци от централата в две линии - за течни отпадъци и за пресоване на отпадъци. Цехът ще бъде обновен с пари от ЕБВР, а сумата е около 30 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
хахахахахха, едно от най-прoстите ти изказвания за този месец :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
georgi_shum
преди 6 години
Ако тебе спуснат вътре да вардиш опаковките - ще е супер. Ба.си к.ухата лей.ка си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 15
Императорът
преди 6 години
Защо по дяволите да се харчат над 70 КБ за хранилище? Изберете някоя дълбока пещера или пещерна пропаст (има такива, стигащи до над 500 м под земята) и турете отпадъците там. Какво по-просто? Опаковайте ги в непропускливи опаковки, за да пазите подземните води от.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още