IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде ще поеме бизнесът с електромобили?

Възможно е в следващите години да има спад в цените на електрическите коли, твърди експерт

17:46 | 30.05.17 г. 1
Накъде ще поеме бизнесът с електромобили?

За седем години, откакто се появиха електромобилите, се постигна голям напредък и бе извършена много работа. Тя доведе до значително подобрение на основния обсъждан елемент при електромобилите – батериите. Във връзка с тях целта е да се правят подобрения в надеждността, химическия състав и в бързината на зареждане.

Това заяви Мартин Хаджистойков, основател на ecars.bg, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Освен батериите, в електрическите коли има още няколко компонента, които могат и ще бъдат оптимизирани – контролера на електромотора например. Чрез намаляване на цената на тези компоненти вследствие на повишено производство, ще се стигне до общо спадане на цената на автомобила“, добави Хаджистойков.

В следващите години ще има още по-голямо оптимизиране на производството, което ще доведе и до още една вълна на сваляне на цените. 

Тепърва предстои да видим бум на конкуренцията в бранша. Старите играчи се развиват, излизат нови. Според Bloomberg GSR Capital преговаря за придобиване на контрола върху производството на батерии на Nissan. Това се случва само 7 години, след като Nisan отвориха това производство.

Относно субсидиите, които се дават на бизнеса с електромобили, Хаджистойков е на мнение, че те са „нож с две остриета“. Вижда се, че в държави, в които ги има се увеличават значително продажбите на електромобили. От друга страна, в момента, в който спрат субсидиите, продажбите са в застой. Примери в това отношение са Холандия и Дания, каза той.

Вижте още във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
... през главите на няколко руски кратуни !!! ... като за начало, хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още