IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото правителство даде заявка за подкрепа на капиталовия пазар

БФБ се радва на заявената подкрепа, заяви пред Investor.bg Васил Големански

14:09 | 04.05.17 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Третият кабинет на Бойко Борисов обеща да оказва подкрепа за развитието на капиталовия пазар.

От парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ изложи основните приоритети в управленската програма на новото правителство, като открои значението на работещия капиталов пазар за икономиката.

Борисов даде обещание кабинетът му да се бори със сивата икономика, контрабандата, да работи за устойчивото нарастване на доходите и развитието на капиталовия пазар като основа за ръст в икономиката.

„Българска фондова борса се радва на заявената подкрепа. Ние разчитаме много на това“, заяви в коментар пред Investor.bg изпълнителният директор на БФБ Васил Големански. Той подчерта, че подаването на ръка от страна на управляващите е много важно за усилията, които се правят за развитието на пазара. 

Борсата ще се нуждае от законодателна подкрепа за планираните мерки за съживяване на капиталовия пазар, които бяха обявени в края на миналата година. Голяма част от 14-те мерки се нуждаят от подкрепата на властите, а при липса на кабинета досега работата по някои от тях беше в „режим на изчакване“. 

Служебното правителство неведнъж по време на своя мандат изрази силна подкрепа към ролята на капиталовия пазар, като няколко пъти министри от служебното правителство посетиха борсата и се срещнаха с ръководството, за да обсъдят необходимите стъпки за развитието му.

„За Министерството на икономиката капиталовият пазар е много важен фокус на внимание. Ние следим със задоволство как се повишават борсовите индекси и впечатляващия ръст на SOFIX. Това е сигнал за съживяване на българската икономика и ние в министерството ще работим заедно с борсата за привличане на повече внимание към капиталовия пазар, както вътре в страната, така и навън“, коментира служебният министър на икономиката Теодор Седларски при посещението си в БФБ в началото на февруари .

Служебното правителство и ръководството на БФБ обсъдиха и възможностите на капиталовия пазар при финансирането на компании с държавно участие, както и подкрепата за малкия и средния бизес, а сега топката е в ръцете на новите управляващи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
hipatiga
преди 6 години
Моля,задайте на Борисов уточняващи въпроси по темата за капиталовия пазар и чакайте отговор !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
Longin
преди 6 години
Първия път обещаваше че ще вкара престъпниците в затвора...Втория път - Хемус и "Съдебна Реформа"Сега - Капиталов Пазар....-> леко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Дюти фрее, браво за новия ник! Ты хороший человек! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още