IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на Европа се опасява за европейските обществени медии

БНТ е дадена като пример за контрол чрез финансиране, най-драстичният случай на държавна намеса е в Гърция

12:43 | 03.05.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Публичните медии в Европа са под заплаха, посочва комисарят по въпросите на човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс в свой коментар, публикуван на сайта на институцията. Неговото предупреждение идва по повод Световния ден на свободата на медиите (3 май).

Силните публични медии са добра индикация за "здравето" на демокрацията, показва проучване, цитирано от Муйжниекс. Според него в държави с независими публични медии има по-малки прояви на корупция, десен екстремизъм, а и свободата на словото е по-видима.

От Съвета на Европа отчитат увеличен брой оплаквания за политическа намеса в работата на медиите, редакционната политика на публичните медии и недостатъчни гаранции в законодателството срещу политически натиск или за независимост на медиите.

Комисарят дава различни примери за нарушения в европейски страни. В Хърватия например той анализира смени на служители в публичната медия, което води и до цензура в институцията. В Полша пък националните радио и телевизия са поставени под директен контрол на правителството след реформа, проведена през 2016 г.

Муйжниекс цитира и финансирането на публичните медии като начин за тяхното контролиране. Пример е Българската национална телевизия, чийто бюджет се пълни от субсидии от държавната хазна. Парите на телевизията обаче бяха съществено намалени, след като тя отрази антиправителствените протести през лятото на 2013 г.

Подобни проблеми се наблюдават и в Румъния, където с промяна в законодателството от есента на 2016 г. се премахват повече от 100 такси, сред които и за лицензите за радио и телевизия. Те обаче бяха основният начин за финансиране на обществените медии в страната.

Всъщност най-тежкият случай на държавна намеса в сектора беше регистрирана в Гърция. Правителството затвори обществения канал ERT като част от мерките за намаляване на публичните разходи през 2013 г., припомня комисарят. Каналът излъчваше онлайн две години и стартира отново с идването на СИРИЗА на власт през 2015 г.

Всички тези примери показват едно - опитите на правителството да държи под контрол публичните медии са широко разпространени и това е едно от най-големите предизвикателства в сектора.

Това обаче не е единственото - обществените медии трябва да се адаптират към новата дигитална среда, към новите начини за комуникация и интернет. Бързото развитие на технологиите е не по-малко предизвикателство за обществените медии, които трябва да убедят своята аудитория да ги следва и в променената медийна среда.

Някои организации започват да променят своя начин на управление и инвестират в иновации, развиват модели на поведение в социалните медии, посочва още комисарят на Съвета на Европа.

В своя анализ той обръща внимание още и на "фалшивите" новини. Според него проблемът не може да бъде решен само с рестрикции за съдържанието и блокиране на информацията, а с гарантиран достъп на обществото до точна информация от публичните медии, които се радват на доверието на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Кои независими медии в Европа? Тези които 5 дни, при наличие на хиляди видеозаписа в интернет, скриха насилието над жени в Кьолн, понеже жената не е човек според шариата ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
А вие какво искате...100% свобода за соросоидно-блумбърговата преса ли ...ами дърво ?! Прави са Путин и Орбан па и поляците и хърватите ! Свободата на журналистиката е нещо съвсем различно...точно тука обаче е направо гротескно да се коментира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още