IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ ще предложи да се фиксира постоянен брой работни дни в годината

Всеки шести работник у нас не е почивал на 1 май, показват изчисленията на Асоциацията

16:05 | 02.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще предложи да се преразгледа промяната в Кодекса на труда, свързана с работните и почивните дни, направена в края на миналата година.

Работодателската организация ще предложи за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество да се фиксират постоянен брой работни дни в годината. Това посочват от Асоциацията в съобщение до медиите.

Според Велев трябва да се определи праг за работни дни в годината. Нещо повече – може всяка година да бъде с равен брой работни дни – 251.

В зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е високосна, ще се подаряват нула, един или два почивни дни, така че всяка година да има 251 работни дни. 

Асоциацията на индустриалния капитал в България е провела анкета сред свои членове във връзка с поредицата от три последователни почивни дни през месец май. Според отговорите на фирмите, участвали в проучването, по-голямата част от тях - 53% работят на Международния ден на труда. В същото време 62% работодателите декларират, че се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни.

Според анкетата всеки шести работник у нас не е почивал на 1 май, или половин милион души са имали нормален работен ден. Изчисления на Васил Велев показват, че някои фирми работят на загуба в този ден.

Над 1 млрд. лв. ще са пропуснатите възможности за икономиката от допълнителните почивни дни през тази година, изчислява още председателят на АИКБ, като има предвид почивният ден, определен в Кодекса на труда, който се дава, ако национален празник се пада през уикенда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Тия почнаха да говорят големи глупости в последно време ... един на 6 бил работил .... а добър ден ! Като идем на почивка, нали хотелите и ресторантите трябва да работят бе, *** !!!А да имаме отпуска и почивни дни като белите държави на запад, а ? ... имаме всичко на всичко 5 почивни дни и тоя почна да ни ги брои ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
888
преди 6 години
Имам контра предложение - да се фиксира и заплащането на средно европейско ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
newkid
преди 6 години
За високосните години специална алинея ли ще има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още