IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Сега е моментът българското вино да се завърне на международните пазари

Винарската индустрия е във възход, твърди Яна Петкова

09:31 | 02.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В момента българското вино има невероятния шанс да се завърне на международните пазари, защото светът е изморен от общите за страните сортове като Каберне, Совиньон и Мерло и търси локални сортове.  Това обяви експертът в областта на винения маркетинг Яна Петкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя е категорична, че в момента българската винарска индустрия е във възход.

"Виненият маркетинг е този, който подкрепя адекватния възход на виното в България и извън страната. Той би могъл да се занимава с търговия, чист маркетинг, образование. Бавно ще формира и една винена култура, тъй като образованият потребител е този, който бута напред качеството на виното", подчерта тя. 

По думите ѝ това е чудесна професия за млади хора, която за съжаление в България не е много развита, но в страни като Великобритания, Германия и Франция е силно застъпена.

Според Петкова има голям потенциал за развитие на вътрешното търсене. Освен това добър пазар могат да бъдат Скандинавските страни, както и САЩ, но тъй като добрите български изби са с малък обем, често не могат да отговорят в пълна степен на търсенето от Америка.

Вижте целия разговор във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
моите наблюдения са точно обратните :) доста качествено българско вино се появи последните години на пазара... не са на мега световното ниво като качество, но са и доста далеч от определението "оцет".Гледам че и колегите чужденци като дойдат тук го харесват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Тази статия си е чиста реклама, а не експертно мнение. Още преди много години спрях да купувам бългсрко "вино" пакетирано в наилонови торбички и картонени кутии. Защото реално това не е вино, а вода със спирт и малко аромат. Бутилираното вино обаче все още беше добре, но тази зима аз ли бях карък не знам, но от около 5-6 бутилки българско вино които пробвах, нямах късмет нито с една. Говоря за ценови клас около 10лв. бутилката. Повечето бяха не вино, а оцет, явно доста време бяха отлежавали, не че отлежаването е лошо нещо, но следва да се отчита качеството на виното. Останалите бяха воднисти или откровено гадни на вкус. Пак казвам, може аз да не съм имал късмет при избора, но българското вино май не е това за което уж се говори че е. Или поне за нашия пазар, защото такова качество навън е трудно да се изнесе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още