IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният прокурор поиска имунитета на трима депутати

Светла Бъчварова и Делян Добрев сами се отказват от депутатския си имунитет

13:00 | 27.04.17 г. 1
<p>
	Делян Добрев.&nbsp;<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: Архив БТА

Главният прокурор поиска имунитета на трима народни представители - Веселин Марешки, Светла Бъчварова - Пиралкова и Делян Добрев, става ясно от сайта на прокуратурата.

Искането за снемане на имунитета на лидера на „Воля“ Веселин Марешки е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура Варна. Той е обвинен за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване. Марешки е обвинен и че е заплашвал друг човек и е нанесъл щети за близо 15 хил. лв. върху имуществото му.

Светла Бъчварова - Пиралкова, която е депутат от БСП, е подсъдима по дело в Софийски градски съд за сключване на неизгодни сделки. Цацаров иска имунитета ѝ за втори път по същото дело.

Според обвинението има доказателства за това, че като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия (ССА) Светла Бъчварова съзнателно е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията в размер на над 1,326 млн. лева.

В периода от 4 юли 2008 г. до 28 юни 2011 г. Светла Бъчварова-Пиралкова е била председател на управителния съвет на ССА.

Със заповед от 21 юли 2009 г. министърът на земеделието е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на селата Стражица и Карвуна. Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13 август 2009 г. Бъчварова е сключила договор за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“ е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно, или по 1,80 лева на декар.

Пред журналисти в парламента, Светла Бъчварова – Пиралкова заяви, че ще се откаже доброволно от имунитета си, както го е правила и преди. Тя посочи, цитирана от БТА, че не се е отказала по-рано от имунитета си, защото тогава не било конституционно.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Това се случва за втори път. Той е обвинен, че в качеството си на министър на икономиката, енергетиката и туризма, е проявил умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4,5 млн. евро. От прокуратурата съобщават, че Добрев сам се е отказал от имунитета си още на 25 април.

„Върнах имунитета си, без никой да ми го иска, на основание искането от предишния парламент, надявам се прокуратурата по най-бързия възможен начин или да прекрати разследването, или да внесе обвинение в съда, за да мога да докажа своята невинност“, коментира той, цитиран от БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
друго си е като се събудиш сутрин да видиш че има нова постановка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още