IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата инвестиционна възможност в света - климатичните промени

Оставяйки настрана какво мислите за климатичните промени, има възможности за инвестиции с по-висока доходност от редица други, каза президентът на Световната банка

22:51 | 26.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Климатичните промени би трябвало да се използват като възможност за привличане на капиталови потоци в нисковъглеродни инвестиции, създаване на работни места и насърчаване на растежа, а не толкова да се възприемат като поглъщащ пари товар, посочват експерти и високопоставени служители, цитирани от Ройтерс.

Макар и трилиони долари потенциално да са на разположение за климатични инвестиции и страни като Индия да откриват достъп до евтината слънчева енергия за милиони хора, голямото предизвикателство ще се окаже да се гарантира, че най-бедните в света се възползват от всичко това. Такива мнения се чуха на среща на Световната банка в края на миналата седмица.

"Това е най-голямата възможност в историята на света - най-голямата инвестиционна възможност, но трябва да имаме ясна визия, трябва да имаме стратегическо управление ... да обединим световната общност, за да имаме необходимото финансирате за ускоряване на набраната инерция, посочи бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор на дискусията.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким отбеляза, че финансирането на дейности, свързани с промените в климата, би могло да се окаже по-печеливша възможност от много други.

Като оставим настрана какво си мислите за климатичните промени, съществуват възможности за инвестиции, които ще ви донесат по-висока доходност, отколкото която и да е от инвестиции, в които в момента са вложени над 40 трилиона долара, посочи Джим Йон Ким.

Шведският министър на финансите Магдалена Андершон каза, че страната й, която въведе въглероден данък преди 25 години, е съчетала същественото намаляване на вредните емисии с икономическия растеж.

"Наистина трябва да въведем политиката за климата като нещо основно за всички инвестиции и всички политически решения, посочи тя. "Ние обаче знаем, че най-изгодният начин да се получат инвестиции в правилната посока (...) е да се сложи цена на въглерода."

В САЩ 70% от новите капацитети за получаване на електричество миналата година са слънчеви или вятърни, отбеляза Гор. Той очерта възможност да бъде създаден нов световен сектор, основаващ се на източниците на чиста енергия, модернизирането на сградите и въвеждане на устойчиво селско и горско стопанство.

Светът се нуждае от перспективата, че решението на нашата световна икономическа болест е именно справянето с климатичната криза, каза Гор, според когото вероятността САЩ да останат част от Парижкото споразумение за климата е над 50%.

Социална справедливост

Ключът е в това как да се отключи финансиране за икономически растеж, които също така носи ползи за климата, според бившия изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата Кристина Фигерес.

Пускането в петък на фонд за зелени облигации на стойност 2 милиарда долара, който е подкрепен от International Finance Corporation и Amundi, може да помогне да се стимулират инвестициите в климата в развиващите се страни, допълни тя.

"Отживелица е мисленето, че мерките за опазване на климата са скъпи, бреме и отговорност", каза тя. "Бързият и изразен растеж при технологиите и понижаването на цените направи това най-добрата възможност - и това е историята на растежа този век," допълни Кристина Фигерес.

Следвайки примера на Китай, страни като Индия използват слънчевата енергия, за да прескочат скъпите програми за електрифициране и да започнат евтини, чисти доставки за хората без достъп до електричество, посочват експерти.

Да се гарантира, че най-бедните страни в света могат да получават инвестиции, за да развиват природощадяща инфраструктура и селско стопанство е решаващо, посочи президентът на Световната банка.

Бедните казват, че ботушът на климатичните промени ги притиска всеки ден, допълва той. На света вече му се налага да се справя с кризи, свързани с климатичните промени - от глада в Африка до извънредното положение в Луизиана заради бреговата ерозия.

Не можем да забравим елемента на социална справедливост при мерките за опазване на климата, посочи Джим Йон Ким. Трябва да сме съсредоточени и да не допускаме всичко да отива за нови, лъскави технологии, а за да се гарантира на хората, че няма да губят домовете си, всеки път, когато вали, допълни той, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
scott
преди 6 години
кое?алчниа евреин и привърнал човекъ в безпомощен консуматол - постоянен източник на приходи. и съга си вика: ше превърнеме и земята в безкраен източник на приходес: вали и ти вълът пари у банковата сметка. е да, ама не. или правиш 7 милиарда плюскащи копия, които ти стасят пари, или развиваш хармониата на земята, като правиш плюскащите *** 5-3-1 милиард, че и не потребеващи.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още