IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български инвеститори са основните кандидати за активите на CEZ Group у нас

Компанията изчаква формирането на ново правителство, за да започне и преговорите с потенциалните купувачи

17:13 | 19.04.17 г. 10
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

CEZ Group смята да продаде всички свои активи в България и е получила запитвания основно от местни инвеститори. Това коментира един от членовете на Борда на компанията - Павел Сирани, цитиран от Ройтерс.

Преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат, докато не бъде съставено новото правителство. Все още няма и конкретни времеви планове за продажбата на активите на чешката компания у нас, посочва още Сирани.

В началото на годината стана ясно, че CEZ Group тества пазара за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България, припомня агенцията. Компанията е собственик и на затворената ТЕЦ-Варна, която не успя да покрие навреме европейските екологични изисквания и затвори врати.

Активите на ЧЕЗ предизвикаха интереса на политическите партии. В предизборната кампания лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ако спечели изборите и сформира правителство, ще опита да изкупи обратно инвестицията на CEZ у нас.

Бъдещето на ЧЕЗ България засега не е обсъждано от новосформираната управляваща коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти и нищо, свързано с компанията, не присъства в списъка с приоритети

CEZ Group е собственик на 67% от капитала на електроснабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България“ и на електроразпределителното „ЧЕЗ Разпределение“, които оперират на територията на Западна България. Компанията притежава още търговец на електроенергия („ЧЕЗ Трейд“), вятърни паркове и ТЕЦ – Варна. Дейността на всички тези дружества се управлява и координира от „ЧЕЗ България“, която 100% собственост на чешката компания.

CEZ Group навлезе в България през 2004 г., като участва в приватизацията в енергийния сектор. Компанията плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.

Излизането на чешкия инвеститор няма да бъде първата голяма сделка на този пазар. През 2011 г. германската E.On се отказа от активите си в Североизточна България и управлението им беше поето от друга чешка компания – Енерго Про, за сумата от 133 млн. евро.

Австрийската EVN пък е собственик на дружествата в останалата част от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ronaldfoundation
преди 4 месеца
Имате ли нужда от бърз дългосрочен или краткосрочен заем със сравнително ниска лихва до 2%? Ние предлагаме бизнес заем, личен заем, заем за жилище, заем за автомобил, заем за студенти, заем за консолидиране на дългове и т.н., независимо от вашия кредитен рейтинг.Лични заеми (обезпечени и необезпечени)Бизнес заеми (обезпечени и необезпечени)Консолидационен заем и много други.За повече информация се свържете с нас ronaldfoundationhome***gmail.com(Whats App) номер: +919233597769Г-н Роналд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Аз не съм с "гръб", но ако някоя банка ми отпусне 300 милиона евро кредит, за да закупя CEZ, хората в региона ще живнат, ще се греят на ток, а не на дърва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
ДХДО
преди 6 години
Какво викаш, монопли, корупция и хищническо заграбване на обществен ресурс, всичко това е въведено , като теория и практика от комунарите, ам ? ... нищо, че е облачно "повънка", ти шапката не я сваляй, че си по-податлив на слънчасване ми се чине :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Lucifer
преди 6 години
У БГ други освен червенки няма, също както в германия след Хитлер всички нацисти се изпарили яко дим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 6 години
така ще е докато комунисти са на власт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
moutiercatherine
преди 6 години
Ние предлагаме различни решения на заем от лв 5000 до лв 5.00000 (с нисък процент на 3 %), за финансиране на всички проекти, които имат значение за вас... Контакт: moutiercatherine***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Lucifer
преди 6 години
Стигането е гарантирано и сега и за винаги без значение кой ще ни стриже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 6 години
малиии това ако се случи, кво стригане ни чака .... справка лукойл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още