IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на доходите да е приоритет за новото правителство, настоява КНСБ

Заплащането в България трябва да достигне поне до 60 на сто от това на средния европеец през следващите четири години

13:33 | 04.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ ще настоява за спешна среща с новото правителство, на която ще бъде поставен въпросът за повишаването на доходите. Според лидера на синдиката Пламен Димитров през следващите четири години ръстът на заплащането в България трябва да достигне поне до 60 на сто от това, което получава средният европеец, предава БТА.

Според изчисления на синдиката това може да се постигне с ежегодно увеличаване между 5 и 6% на БВП, между 3 и 4 на сто годишен ръст на производителността на труда и около 8-10 на сто ръст на средната работна заплата.

Димитров смята, че така ще се преодолее дисбалансът работещите да произвеждат повече, отколкото получават. 

Пламен Димитров отбеляза, че предпоставка за вдигане на заплатите е дефицитът на пазара на труда, който вече е признат от бизнеса, затова няма алтернатива на увеличението на доходите. КНСБ ще настоява ежегодно увеличението на възнагражденията да бъде между 100 и 150 лева. 

Добър знак за вдигането на заплатите идва и от европейските синдикати, които от февруари са започнали кампания за увеличение на заплатите с приоритет и акцент - Източна Европа, посочи президентът на КНСБ.

Механизмът е компаниите-майки, които имат представителства в България и в Източна Европа, да увеличат заплащането на служителите си в тези държави на базата на производителността.

Димитров коментира и решението на КЕВР за увеличаване на цените на газа. По думите му това решение „нито е разумно, нито целесъобразно“. Според него нормалното поведение на регулатора е да излиза пред обществото и да обяснява причината за увеличението навреме, а не да го задържа. 

Пламен Димитров посочи, че КНСБ ще следи в рамките на следващите два месеца как повишението на газа ще се отрази на цените на хранителните и нехранителните продукти и дали ще доведе до увеличение на нивата на инфлацията. 

В колективните трудови договори има клауза, според която ако инфлацията надскочи 5 процента, автоматично започва договаряне за увеличение на заплатите, каза Димитров. За него е важно да се наблюдава как ще реагира пазарът, за да се искат компенсации за всички засегнати групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Напълно подкрепям КНСБ, че трябва да има ръст на доходите, НО до там! Хайде да погледнем числата, които смятат - ръст на БВП 5-6%, хахахаха, може ама друг път! Ръст на производителността 3-4% и как стана това с все по-невежата работна ръка, че то масовката скоро ще е неграмотни ...? Да, бизнеса плачи за кадри, ама квалифицирани, а не за ...! Искаме увеличение, ОК, има два пътя, този на КНСБ - държавната регулация, която убивайки и вкарвайки в сивата икономика влошава нещата за едни(работещи) и подобрява за други - чакащи, или вторият - обучение и развитие на критичното мислене и предприемаческата култура. За съжаление, вторият вариант е бавен и няма да са хареса на повечето, но е устойчив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още