IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от работещите в IT сектора искат да напуснат България

2700 лв. e средната заплата в бранша, но се наблюдава остра липса на кадри, твърдят от КНСБ

13:18 | 25.03.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над половината от заетите в IT сектора искат да напуснат България. През последните 10 години заетостта в бранша достигна 70 000 души, а средната заплата е 2700 лв., но въпреки това се усеща остра липса на кадри. Това става ясно от пресконференция на КНСБ, която се проведе днес.

Неравномерното разпределение на сроковете за изпълнение на задачите и нерегламентираното увеличаване на работното време (повече от осем часа на ден) са сред основните проблеми пред работещите в сферата на информационните технологии, предаде БТА, като се позовава на проучване на КНСБ.

Половината от работещите в сектора имат нагласи за емиграция, независимо от добрите условия за работа у нас. Като цяло се чувства сериозен дефицит на кадри, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според председателя на Националния браншов съюз (НБС) "ИКТ" Георги Билюков, има свръхнатовареност на специалистите в сектора. Това говори за няколко проблема - липсва добър мениджмънт и добро управление на места. 

От ранна детска възраст родителите трябва да насочват децата си в тази сфера, за целта е необходимо да се промени образованието на най-малките, смята Билюков.

Около 63 на сто от анкетираните имат желание да работят извън столицата, ако заплащането се запази на същите нива, както и всички компоненти, характеризиращи условията на труд.

Близо 33% от участвалите в изследването посочват, че съществува сериозен проблем с лошо уредени офиси и работа в „open spase” пространства. В края на работния ден около 2/3 от служителите споделят, че в определена степен се чувстват психически и физически изтощени именно заради този вид работна обстановка.

Повече от половината от изследваните лица имат висока оценка за удовлетвореност от работното си място. Едва 7.7% споделят, че по-скоро не са удовлетворени, а напълно неудовлетворени са 1.7 на сто. 

Тъй като договорените параметри в индивидуалните трудови договори не винаги отговарят на реалността, от КНСБ предлагат да се разработи пакет от мерки, насочени към подобряване на условията на труд в сектора. Целта е да се намали стресът и напрежението на работното място и това да бъде регламентирано в колективен трудов договор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

10
rate up comment 15 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Смешници. 2700 заплата, 1400 евро - като на продавач в магазин из Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
EquityPrivate
преди 7 години
"Open space" пространства....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
КНСБ и софтуерната индустрия имат толкова общо, колкото индианецът с пишещата машина. Докопали се профсъюздо софтуерната индустрия, това ще бъде краят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
MvnJ
преди 7 години
Не е въпроса кой колко взима а внушенията, които цели да остави статията.Много добре знаеш, че под споменатите 70 хил ИТ специалисти се има предвид софтуерни такива, където е дефицита на кадри. В момента всяка *** завършила "академията" на Наков започва с повече от тези 2700лв. Не казвам, че ги заслужава но е факт.Ясно ти е, че заплатите са такива не защото работодателите са много щедри а защото се въртят едни големи пари и продукта се реализира на чужди пазари за много пари, т.е. няма как админи и др. които също се водят IT специалисти да взимат толкова. В която и държава да отидат в процентно изражение труда им ще е пак по-ниско платен. След 10 години нещата няма да стоят по този начин, тогава ще има други "модерни" професии и да си програмист няма да е толкова атрактивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
julian12
преди 7 години
И аз така си казах. Искам да обиколя да видя свят и после се прибирам. И от няколко години не мога да се вредя за самолетни билети...@Mvnj Пич, твоят заплата може да е по-висока, но има други "IT специалисти" които не са толкова кадърни и са ниско образование и те не вземат и 2700. В това число влизат поддръжка на сървъри, инсталатори и конфигуратори, бизнес аналист, настройки на мрежи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 7 години
Каква точно е идеята на статията? Програмистите обикновено са млади. Гласуват за БСП на утрешния вот. Получават ипотечен кредит, чиито лихви благодарение на БСП ще плащат банкерите. Реват и плащат, реват и плащат. Голем смех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
Pronto
преди 7 години
Досега такова чудо - програмист, членуващ в КНСБ, не съм видял
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
MvnJ
преди 7 години
*** от КНСБ чули, че ИТ-тата искат синдикат и правят някакви жалки опити да се наместят.Процента желаещи да емигрират ИТ-та е поне 10 пъти по-нисък и той няма нищо общо със заплащането, което в момента е повече от добро и значително по-високо от тези 2700лв. Тези, които заминават го правят след получаване на конкретна оферта със значително по-добри условия.Проблемите с работната среда на IT-тата у нас са от рода на липса на безплатна Gluten-free храна или любимата марка бира, недостатъчно джаги, както и твърдостта на тоалетната хартия. Недоволни винаги ще се намерят но при такъв дефицит на кадри за всеки от тях ще се намери по-добро работно място, освен ако проблема не е в самите тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
coder
преди 7 години
Ами аз понеже съм в тази сфера... не забелязвам 50% от хората да имат желание да емигрират. От хората, които познавам в този сектор само 1 иска да емигрира и то по негови думи е "за да видя свят 1-2 години и после се прибирам". Съдейки по моето обкръжение това заглавие въобще не се потвърждава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 7 години
Заглавието е интригуващо. Може и да е вярно, но веднага щом прочета кой и къде го е казал спирам да чета. Може би нямаше да си направя този труд, ако в заглавието започваше с "КНСБ: ..." :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още