IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против минимална работна заплата или минимални нива на заплащане в ЕС

Как ще се гарантира минимален стандарт на заплащане на труда коментират експерти на работодателска организация и синдикат

11:35 | 20.03.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев идеята за въвеждането на минимална работна заплата (МРЗ) на ниво Европейски съюз е невъзможна и дори безумна.

"Бих искал да чуя аргументи за нея. Безработицата е на много по-ниско ниво, а средните доходи са по-високи в тези държави, в които липсва единна минимална работна заплата", коментира той в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Като пример за дискусиите, които се водят в публичното пространство, той цитира Блогосферата на Investor.bg от 2014 г. с пример за въвеждане на минимална работна заплата в Пуерто Рико, което довежда до верижен фалит на компаниите и това връща държавата десет години назад.

По думите му в България съотношението на минимална към средна брутна работна заплата е над 50%, което поставя страната в нездравословна позиция.

"Производителността на труда в България е много по-ниска, отколкото е равнището на МРЗ, подчерта той. "Средното съотношение в Европа е 43%, в САЩ - 30%, а в Китай - под 30%".

“В страните с висока поляризация и диференциация на доходите, каквато е и България, експерти съветват минималната работна заплата да следва по-висок относителен дял спрямо средната”, коментира от своя страна Любен Томев от КНСБ.

Според него през следващите години МРЗ в България ще следва по-обвързан ход в посока нагоре спрямо средната работна заплата от порядъка на 45%-50%.

Томев поясни, че никой в ЕС не е  коментирал въвеждането на единна минимална ставка в Европа, а идеята е за съгласуване на механизми, с които да се определят общи принципи и правила при определяне на МРЗ.

Синдикалистът е на мнение, че съществуват „спорни моменти, тъй като балтийските страни - Швеция, Финландия, Дания, нямат нагласа да въвеждат МРЗ, защото там има силно развита социална система на партньорство и диалог при сключване на колективни трудови договори, които покриват почти всички икономически дейности“.

Като друг пример той посочи и „Италия, където също има много добре развита система на колективни договори, които гарантират минимални нива на заплащане“.

„Европа е различна и затова може би и призивът на Жан-Клод Юнкер е по-скоро да се гарантират минимални нива на заплащане в ЕС, които осигуряват достоен живот, посочи Томев. – Неговият призив е част от обсъждания в ЕС в момента Европейски стълб на социалните права. Минималната работна заплата е гаранция за осигуряване на минимален стандарт и ЕС се стреми именно към това. Посланията са различни, като някои искат въвеждане на МРЗ в еврозоната, което означава Европа на две скорости.“

Томев смята, че разговорите в Европа не са толкова за една минимална ставка за целия ЕС, а за въвеждане на нови политики за достойно минимално заплащане.

„Освен  шестте държави Швеция, Финландия, Дания, Кипър, Италия и Австрия, които са без МРЗ, има още четири, които не определят месечна минимална заплата – това са Германия, Ирландия и Обединеното кралство,  където се определя възнаграждение на час, а в Малта има седмична минимална заплата. В десет държави няма МРЗ, за разлика в останалите 18 европейски страни, включително и България", посочи Велев. "В тези държави има форма на договаряне на минимални доходи между социалните партньори и статистиката  показва, че безработицата е на по-ниско ниво и средните доходи са по-високи в сравнение с останалите държавите, където се определя МРЗ. Има корелация и в криза, и в икономически подем, безработицата в държавите, където няма МРЗ, е по-ниска“.

Томев обаче не се съгласи с позицията на председателя на АИКБ и заяви, че няма статистическа информация, която да потвърди тези  заключения.

Той коментира, че МРЗ създава нагласа u безработните да започнат работа, защото това за тях е стимул да повишат доходите си.

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
стейси
преди 6 години
един лесенотговор 000 ти като не можеш да плащаш заплати хвани се за работа за 300 лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 7 години
преди 5-6 години, ако не ме лъже паметта, едни сладури се опитаха да продават тениски. най-обикновенни тениски. НО със сппаведлива цена и достойно заплатен труд по събирането на памука. екологично обработен и без разни химически избелители и подобрители. оригинална опаковка бяха направили , нещо като картонена кутия малко по-голяма от кен 500мл и подобно изглеждаща. свежа идея отвсякъде. цена на дребно 40лв при масова цена на що-годе качествена тениска тогава 6-7лв :))) . е те толкова за справеливото и достойното и пазара :))) . това са масови алабалистики без покритие , дъвка за медийте преди избори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 години
един лесен въпрос приятелю :))) ... ти плащаш ли заплати в БГ ? или си на заплата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
След като се говори за достойно, а не за справедливо заплащане, значи дискутиращите са единни за социалния характер на МРЗ. Но ако е така, МРЗ трябва да е функция не на средния доход, а на прага на бедност. Както и минималната пенсия, впрочем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
StraightForward
преди 7 години
НЯМА КАК ДА РАБОТИШ ПО НИКОЙ ОТ ТИЯ НАЧИНИ, ЗАЩОТО СТАТУСА ТИ Е НА РОБ. А УЖ РОБСТВОТО БИЛО ЗАБРАНЕНО, КАК МОЖЕ ДА СЕ РАБОТИ ЦЯЛ МЕСЕЦ ЗА 300 ЕВРО !?????? НЯКОЙ ЩЕ МИ ОБЯСНИ ЛИ ??? ТО ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО ОЦЕЛЯВАНЕТО В ТАКАВА СРЕДА, КАМО ЛИ НЕЩО ДРУГО ДА НАПРАВИШ В ТАЗИ ОБСТАНОВКА В БЪЛГАРИЯ, ПО ЗЛЕ НЯМА НА КЪДЕ !???ШИРОБАДЖ И КОРУПЦИЯ НАВСЯКЪДЕ, НИКОЙ НЯМА МОРАЛ ЗА НИЩО !??? ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ ГЕНОЦИДА НА ЧЕРВЕНАТА ЧЧУМА!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
StraightForward
преди 7 години
Къде в България има публичен сектор и пазар, които нещо си определял!??НЯМА ПАЗАР И НЯМА ДА ИМА, САМО МАФИЯТА, ТОВА Е !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
krasssen
преди 7 години
Като изключим публичния сектор заплащането се диктува от пазара (търсене , предлагане). Защо всички се правят на ощипани моми и не се диференцира въпроса като : 1.Минимален осигурителен доход (заради който рипат работодателите ) 2.Минимална работна заплата (БГ феномена работещи бедни)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още