IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гено Тонев: Казусът с Еврохолд е нелеп

Печеливши от цялата ситуация няма, коментира портфолио мениджърът в Юг Маркет Фонд Мениджмънт

17:29 | 14.03.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

"Алкомет беше очакван нов член на SOFIX, докато казусът с Еврохолд е нелеп. Така коментира пред Investor.bg портфолио мениджърът в Юг Маркет Фонд Мениджмънт Гено Тонев казуса, който възникна след ребалансирането на основния индекс SOFIX в петък. Припомняме, че тогава БФБ-София ребалансира основния индекс, като в новия състав влезе "Eврохолд" на мястото на Индустриален Холдинг България, което предизвика учудване и двудневни дискусии правилно ли решението на регулатора. 

В началото може някой да е вярвал, че борсата ще поправи грешката, но тя е в съвсем друг телевизор

“Не смятам, че мястото на Еврохолд е в индекса предвид обективни причини. Ако обаче приемем обясненията на БФБ за истински, колкото и да не искам да го казвам, нищо не можем да направим. Ако такива са правилата, колкото и глупаво да изглежда отстрани, не можем да променим нищо“, коментира Тонев, позовавайки се на становището на регулатора, че няма грешка и решението е изражение на международната практика.

„Печеливши от цялата ситуация няма. Подобни неща трябва да бъдат предвиждани, за да се избягват нелепи ситуации, на каквато ставаме свидетели“, обясни Тонев.

Акциите на Еврохолд поскъпват с 5,8% малко след 17.20 часа българско време до 0,83 лв. „В началото може някой да е вярвал, че борсата ще поправи грешката, но тя е в съвсем друг телевизор“, заяви Тонев. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
На фона на продължаващата втори ден полемика има ли място Еврохолд в състава на SOFIX и допуснала ли е БФБ грешка при включването на компанията в индекса, източник от КФН обяви пред Investor.bg, че започва проверка на регулатора.

„Искаме да влезем и да проверим защо се е случило така, дали това е някаква неволна грешка или преднамерено действие“, заяви източник на Investor.bg от КФН, пожелал анонимност.

В понеделник разследване на Investor.bg показа, че поради странно отчитане на реалния брой акции на Еврхолд България АД Съветът на директорите на БФБ-София го включва в SOFIX от 20 март 2017 г.

При изчисленията са използвани както грешен брой акции (212 млн. за Еврохолд), така и грешен фрий-флоут (около 20%, вместо реалните около 15%).

Въпреки всичко БФБ-София застана зад решението си за включване на Еврохолд в индекса, като се защити с международна практика.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
olimpiec
преди 7 години
*** Скрий се някъде!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
StraightForward
преди 7 години
*** ли, Ти нещо не ти е добре ,долу какво тролско видя ти !??? НАПЪЛНО НЕКАДЪРНИ ДДЕБИЛИ !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
Лудия е като кучешка фекалия на тротоара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
olimpiec
преди 7 години
Я тоя *** Соколов се пръкнал пак тук.Що бе Трлре,що!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
StraightForward
преди 7 години
За последните 9 години ТОЯ ПАЗАР, ИМЕННО "ПАРАЗИТНИЯ" ОТ 260 ПУНКТА ОТИДЕ ДО 625 ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ И СЕГА ПАК Е ТАМ!!!! КАК МИСЛИТЕ, КОГА И КАК В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМАМЕ КАПИТАЛОВ ПАЗАР!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Още по нелепото е, че малките инвеститори в БЪЛГАРСКИ АКЦИИ НЯМАТ НИКАКВА ЗАЩИТА И ВСИЧКИТЕ ИМ ИНВЕСТИЦИИ СА ЗАГУБИ!???? ИМЕННО ЗАРАДИ ПАРАЗИТНАТА БОРСА БФБ !!! МОЖЕ ЛИ АКТИВИ ЗА МИЛАРДИ ДА ВАДЯТ ПО 50-60 МНЛ.ЛВ НА ГОДИНА И ТОВА ДА Е НОРМАЛНО!!!!! ??? МОЖЕ ЛИ АНОНИМНИ ОФШОРКИ ДА ДЪРЖАТ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОЛДИНГИТЕ, ПРИДОБИТИ ВСИЧКИ ЗНАЕМ КАК!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още