IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция затвори въздушното си пространство за холандски дипломати

Анкара обаче се въздържа да наложи икономически санкции срещу Холандия

10:18 | 14.03.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Скандалът между Холандия и Турция се задълбочава – Анкара въведе санкции в отговор на действията на холандските власти. След заседание на правителството късно снощи Турция ще спре политическите си контакти на високо ниво с холандските власти, съобщи Ройтерс.

Анкара ще затвори и въздушното си пространство за холандските дипломати, но не предвижда икономически санкции или забрана за придвижване на обикновените граждани.

„Ние няма да позволим самолети, превозващи холандски дипломати или техни сътрудници, да кацнат в Турция и да използват нашето въздушно пространство“, коментира вицепремиерът Нуман Куртулмуш след заседанието на кабинета. Той допълни, че „тези, които причиниха тази криза, трябва да я решат“.

Холандия е един от най-големите инвеститори в Турция – годишно преките инвестиции са на стойност около 22 млрд. долара, или 16% от всички чужди инвестиции в страната. Турският износ към Холандия е на стойност 3,6 млрд. долара през 2016 година, което прави страната десетия по големина пазар на турски стоки в Европа. Вносът от Холандия е на стойност около 3 млрд. долара, сочат изчисленията на Турския статистически институт.

Около 900 хил. холандци са посетили Турция през 2016 година и те са важни за туристическия сектор, особено на фона на спада, предизвикан от опасенията за сигурността след серията от атентати и опита за преврат през лятото. Сега холандските власти призоваха гражданите да се въздържат от пътувания в южната ни съседка

Отношенията между двете страни се обтегнаха сериозно, след като Холандия не позволи на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в страната и да участва в агитационен митинг във връзка с предстоящия референдум за промени в турската конституция.

В допълнение беше депортирана и министърът на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая, която влезе в страната с кола от Германия.

Забрана за провеждане на митинг издаде и Германия, но Франция позволи на Чавушоглу да проведе такова мероприятие в Мец.

В Холандия живеят около 400 хил. граждани на Турция, а в Германия броят им надхвърля 1,5 млн., допълва Ройтерс.

В понеделник говорител на Европейската комисия (ЕК) посочи, че всяка държава от ЕС има право да прецени дали да разреши провеждането на митинг на своя територия. Това не е ограничаване на свободата на словото, категоричен беше Маргаритис Схинас.

Пред свои поддръжници президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган посочи, че действията на Холандия са „нацистки“, а в Брюксел призоваха Анкара да избягва коментари, които допълнително може да влошат отношенията.
Ердоган заплаши, че ще потърси правата на страната си в Европейския съд за правата на човека. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Ми то изборите там са след малко. Интересно е какво ще кажат холандците. Дано не я изпуснат тая възможност, или поне да си оставят вратичка за такава възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още