IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Симеонов: Целта на „София Тех парк“ не е да носи печалба

В инкубатора на парка вече има над 30 компании, заети са 75% от офисните площи за новостартиращи фирми, твърди директорът на държавното дружество

13:44 | 13.03.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: София Тех Парк</em></p>

Снимка: София Тех Парк

„София Тех парк“ не е търговска фирма и няма за цел да генерира печалба. Дружество е предназначено да създава иновации, а не да продава домати на пазара. Инвестицията в такива паркове обикновено се връща за период между 7 и 10 години. Те са инструмент на държавата за създаване на иновации и трансформиране на икономиката. Това заяви в ефира на bTV изпълнителният директор на „София Тех парк“  Иван Симеонов.

По въпроса с парите, които се харчат за заплати, той посочи, че бордът е от петима души, като заплатата на член на съвета на директорите е около 1200 лв., а неговата  – близо 3000 лв.

Повод за изявлението му е писмото на основателя на Walltopia Ивайло Пенчев, който обвини ръководството на парка в безхаберие и лош мениджмънт. Припомняме, че "София тех парк” бе изграден с идеята да събере на едно място наука и бизнес и да създаде среда за развитие на иновациите. Строителството на самия парк стартира още през 2014 г., а официално центърът бе открит в края на 2015 г.

Въпреки това намирането на наематели се оказа трудно, а част от помещенията и до днес стоят празни. Някои от компаниите, включително стартъпи, вече напуснаха сградите.

Държавната компания, подчинена на Министерството на икономиката, пък замени няколко директори и борда, а последното назначение беше в края на миналата година, когато изпълнителен директор на "София тех парк" стана Иван Симеонов. 

Според новия шеф на парка проблемът с Walltopia идва от договор, който не е спазен от страна на компанията. „Това писмо, като изключим язвителния тон, циничните изрази и личните нападки към хора, с които г-н Пенчев дори не се е срещал, визирам и себе си, има още един проблем – то се отнася конкретно до договорна договорка, която се развява по медиите, вместо да се реши в директен разговор, както е добрата бизнес практика“, коментира Симеонов. Той посочи, че с Walltopia има подписани три договора, като и в трите е записано, че сградата ще е готова до 31 декември 2016 г. и е потвърдена неустойката, ако това не се случи. Към настоящия момент над 500 кв. м от тази сграда все още не са въведени в експлоатация, добави той.

Симеонов отхвърли обвиненията на Пенчев, че е имало спънки и промени на договорените условия и обещаното, като се базира на разговори с предишното ръководство. „Доколкото разбрах, колегите категорично не са съгласни с твърдението, че имало спънки, дори напротив – оказвано е съдействие, включително с лични контакти, по възможно най-ефективния начин, за да може тази сграда да бъде построена“, каза той.

На обвиненията на Пенчев, че са похарчени 100 млн. лв. за парка, а не е създадена никаква стойност, Симеонов обясни, че са вложени 83 млн. лв. европейски средства и не става дума за пари на данъкоплатеца.

От декември в лабораториите е назначен експертен и ръководен персонал и дори е започнала подготовка за кандидатстване по около 10 проекта, обясни още директорът на парка.

Той отчете още, че в инкубатора на парка вече има над 30 компании, заети са 75% от офисните площи за новостартиращи компании, а във форума през изминалата година са проведени около 60 събития с обща посещаемост от над 20 хил. души. По думите му има официално заявени над 18 инвестиционни намерения.

Симеонов призова, когато се прави сравнение с най-развитите държави, да се сравнява и по отношение на периода, като посочи, че „София Тех парк“ е открит официално през декември 2015 г., докато Силициевата долина е основана през 1938 г., а Кеймбридж парк е от 1970 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 5
калофер
преди 7 години
още ли ще ни занимават с тъпакь пенчев ?Има Авентадор (фирмена е колата), ама орева БГ пространството със тъпия си речник (ха сега ходи бачкай за такъв селчо) да не плаща неустойки (колко са бе, 10к, 50к ?).Първо си пусна неграмотното излияние в Капитал, и Инвестора защо реши, че това е БИЗНЕС новина (срам, срам)С мижавата фирмичка дето има 350 души, не спазва договори, не спазва еко стандарти за производство, ли ще се занимава България още.Пенчовото само той си знае как е оцелял 20 год, боли го кръста от навеждане и езика от хххх.Айде, той получи 3 дена слава, не ни занимавайте с него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
panther
преди 7 години
Явно целта на мероприятието (една от любимите дъфки в устата на екс-прецедента) е да бъде на загуба, интересно колко народни пари са наляти в него за да се постигне тая загуба и колко клатикурци получават мазни заплати от бюджета за да управляват тази загуба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
Последния ред да се чете като "аз не съм достатъчно умен и красив за да вярвам на държавни чиновници"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
Присъствах на 2 срещи на които се представяше първата директорка на т.н. Тех парк. Момата много приличаше на една "изпълнителна директорка" която купи Кремиковци за 1 лев. Ако същата е преговаряла с г-н Пенчев, то господинът нещо ни будалка, като се прави на жертва.Не знам с какви "умни и красиви" е очаквал да се среща, но от самото начало си личеше, че това е мероприятие за "усвояване" на средства.Що се отнася до сравнението за скоростта на строеж на Тех парка /то нито е тех, нито е парк/ би трябвало да прави впечатление на новия директор, че американския пример е от началото на миналия век, т.е. май времената са се променили? А недотам умните и красиви като мен не знам защо не са очаквали друг резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Пенчев не е хич излъган - нито му е лоша сделката, нито му пречи какво се случва в София Тех Парк - той е с право на строеж, демек - докато сградата му е там, и земята под нея е негова. Просто му е криво, че требва да плати неустойки, които явно се е надал да му ги опростят заради неподправената му неповторимост... хихи... Ще пописка и ще си плати, както си плати като поп да му сертифицират производството за САЩ - и стар отруден докер можеше да се изчерви от това, което бълваше срещу американските бюрократи при перспективата да плати почти милион долара за разни такси и хонорари на инспектори, пък сега ги разправя като анекдоти тези случки... Не го мислете Ево Пенчев - той на майка си "лельо" вика... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Хаха... Никаква печалба! Какви са тези капиталистически ереси?!София Тех Парк е любимата рожба на комсомолския активист Роско Плювналиев и ще следва утъпканите пътеки на ДКМС и неговото ТНТМ.Само да има пари в бюджета, мераклии да ги арчат - бол! Особено без ангажименти за некакъв стопански резултат - пей сърце... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 0
doba
преди 7 години
След 'рекламата', която Пенчев направи на парка, всеки евентуален клиент ще бъде МНОООГО предпазлив най-малкото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
хахах "Плeвню" е цензурирано?! това от автоматичната анти-*** система ли го издрънкахте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
А това, че Пенчев се чуства излъган си е абсолютно негов проблем... ами да не се е подлъгвал :-) Още повече когато си подписвал, много добре си знаел до кога е мандата на ***, нали така Ивчо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Моите уважения към Иво, но Иван е прав.Техпаркът е инфраструктурна простотия на Плевнелиев подкукуросан от европейските му приятелчета да перат евро-данъци през хрантутници чиновници.Единственото, с което не съм съгласен с г-н- Симеонов е, че инвестицията за този техпарк не идват от данъкоплатците, като умело се измъкна от въпроса че видиш ли не били българските, а европейските данъкоплатци... Класическо модерно оправдание на новото поколение европейски социал-комунисти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още