IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната сигурност на България е в риск заради новите мерки за екозащита в ЕС

Страната ни е против въвеждане на по-големи ограничения за вредните емисии, но е заплашена от съд заради замърсяването на въздуха

15:04 | 10.03.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 150 хил. загубени работни места и закриване на между 3 и 5 хил. мегавата базови мощности в енергетиката, която е част от националната сигурност. Това са само част от последствията за България от промяната на европейските изисквания за емисиите на големите горивни инсталации (над 50 мегавата).

Мерките бяха коментирани по време на кръгла маса, организирана от КНСБ. Референтният документ ограничава количествата серен диоксид, живак и азотни окиси, изхвърляни в атмосферата.

Мерките засягат седем индустрии (минна, металургия, стъкларска, циментова и т.н), сред които и енергетиката, и затварянето на мощности може да доведе до режим на тока, каза председателят на синдиката Пламен Димитров.

В момента в Брюксел тече дискусия за подготвяните промени, а плановете ще бъдат гласувани от комитета по околна среда към Европейската комисия (ЕК) на 28 април 2017 г. На базата на дискусиите ще бъдат изготвени норми, които ще влязат в сила четири години след като бъдат одобрени от ЕК, обясниха експертите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Промените няма да бъдат гласувани от Съвета на министрите.

Сред обсъжданите в Брюксел лимити например е ниво на сероочистване от 99% за нови мощности, което не може да бъде постигнато при производството с българските въглища. За старите мощности сероочистките няма да бъдат променени. В момента новите блокове на държавната ТЕЦ „Марица-изток“ 2 успяват да очистят до 96% от серния диоксид, а по-старите блокове - до 94%.

Евродепутатът Петър Курумбашев коментира, че е въпрос на тълкуване дали промяната ще има ретроактивна сила и е поискал официален отговор от ЕК. Той изтъкна и проблемът с липсата на еврокомисар на страната, който да лобира в защита на индустрията.

От синдикатите бяха категорични, че нито една европейска централа не може да покрие предлаганите норми за живак. По отношение на сероочистването и на азотния окис има няколко централи в ЕС, които могат да покрият изискванията, но останалите ще трябва да правят големи инвестиции.

От МОСВ обаче предупредиха, че срещу страната се води процедура за високите нива на замърсяване на въздуха, особено в Гълъбово, и за да да не бъдат плащани големи санкции, ще се наложи намаляване на мощности.

Промените в регламента засягат 45 площадки с 45% принос за генерацията в енергетиката, отчете зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков по време на кръглата маса. Това поставя под въпрос енергийната сигурност на страната, допълни той.

Делисивков посочи още и нуждата от инвестиции за изпълнение на новите изисквания, за които не е ясно откъде ще дойдат в условията на напълно либерализиран електроенергиен пазар. Пламен Николов от „ТЕЦ Марица-изток“ 2 отбеляза, че досега инвестициите за покриване на екологичните норми са около 500 млн. лева. За новите норми ще са необходими поне още 400-500 млн. лева, което ще се отрази и върху цената на тока.

Министерството на икономиката също е против референтния документ, каза и зам.-министърът Лъчезар Борисов. Според него прекият ефект от големите ограничения ще струва 50 хил. работни места. Над 100 хил. души ще са засегнатите в свързаните индустрии.


Според представителите на държавния сектор готвените ограничения за вредните емисии от производството са твърде амбициозни за страната. България търси подкрепа в Брюксел за корекция на документа в посока "приемливи промени".

На 28 февруари Съветът на министрите на околната среда е подкрепил и промените на схемата за търговия с вредните емисии, стана ясно по време дискусията. За промяната са гласували 19 държави и така е изпълнено изискването при липсата на единодушие за прието да се счита решение, одобрено от 55% държави от ЕС, които представляват 65% от населението в общността.

България е част от коалицията от 9 държави, които са против промяната. Само Полша и Италия не са подкрепили документа от големите икономики, обясниха експертите от Министерството на околната среда и водите, участвали в заседанието на Съвета.

По отношение на правилата за схемата за търговията с квотите за въглероден диоксид Бълтария има специални отстъпки - разпределяме повече квоти, отколкото е индустрията ни, припомни европейският депутат Владимир Уручев. Той призова да се работи активно между институциите, посочвайки, че вече изпитва неудобство от непрекъснатото искане на дерогации за страната ни.

Неговият колега Георги Пирински посочи, че страната трябва да изготви предложения за стъпки, които може да постигне, за да бъде постигнат плавен преход, а не да се очакват само изключения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Daniel Tasev
преди 7 години
Статията изразява опасения, че въпросните изисквания ще са причина за загубата на много работни места, без дори да спомене, че слънчевата и вятърната енергия предполагат откриването и поддържането на 3 пъти повече работни места за всеки лев изхарчен за добив на енергия отколкото добива на енергия от изкопаеми горива и атомни електроцентрали. Разходите породени от добива на енергия от последните са свързани главно с изкопаването и закупуването на горива (въглища, уран и т.н.) и обезмърсяването на процеса (предварително третиране на въглищата за елиминиране на сяра, живак и други и инсталирането на скъпи филтри на комините на дадените инсталации). В същото време разходите породени от добиването на зелена енергия са свързани предимно с производството и подръжката на съответните инсталации, които логично предполагат повече работни места. Освен това, не подлежи на сравнение качеството на работните места в мините с тези свързани с подръжката на слънчеви плаки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Dimat
преди 7 години
Когато постоите още малоко в тази клоака и инкасирате още от поредните удари,до пълното ви разпадане,като народ и държава,ще проумеете,колко високо бяхте издигани във вашето умопомрачение,с определението Територията!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
Сопоко. Американските братя казаха, че СО2 не е проблем, тъй че ще си горим кюмюрец на воля.http://***.cnbc.com/2017/03/09/epa-chief-scott-pruitt.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
Споко, поляците нема да го допуснат това! Балканският лъв е без език и с отрезани топки, но този път може да се свие на завет под крилото на полския орел... Освен, ако пак не сложиме еврокомисар като Кукунева и Кристалушка да ни дръпнат чержето сами ... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
national power
преди 7 години
Aко затворят мариците стоенето на студено ще е най малкият проблем......Щото ток нема и нема и на работа да се оди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
national power
преди 7 години
Aко затворят мариците стоенето на студено ще е най малкият проблем......Щото ток нема и нема и на работа да се оди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още