IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е заложено на карта при преговорите за Гърция

Социалните последици от политиката на строги икономии разкрива доцентът по социална антропология в University of St. Andrews Даниел Найт

11:35 | 21.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изоставена и разрушена индустриална постройка край Лариса, Тесалия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изоставена и разрушена индустриална постройка край Лариса, Тесалия. Снимка: Архив Ройтерс

Гръцката криза може да се завърне отново с пълна сила най-късно през лятото. По време на дългоочакваното заседание на Еврогрупата в понеделник не бе постигнат значителен напредък. Въпреки че според данни на гръцкото правителство през следващата седмица представители на Тройката отново ще дойдат в Атина, за да направят преглед на изпълнението на мерките за реформи, все още е открит въпросът дали след това Гърция всъщност ще получи нови средства.

Освен това продължава да не е ясно дали Международният валутен фонд (МВФ) ще участва финансово в настоящата програма. А това според германския министър на финансите Волфганг Шойбле е предпоставка за продължаването на програмата. 

Ето защо е напълно възможна нова ескалация на кризата, заради което Гърция отново е във фокуса на международното внимание. Но според доцента по социална антропология в University of St. Andrews Даниел Найт кризата сред населението не си е отивала, а последиците от политиката на строги икономии стават все по-видими с всеки изминал ден.

В материал за англоезичния сайт The Conversation Найт пояснява, че част от работата му е била да опише живота на жителите в Централна Гърция по време на тези национални и международни кризи. От 2003 г. той е извършвал теренна работа в наброяващата 80 хил. жители голяма община Трикала, която се намира в най-плодородните равнини на Тесалия, регион от континентална Гърция. През 1881 г. Тесалия е била включена в съвременната гръцка държава и е известна с големите още от османския период имоти. Дори и днес Тесалия е нарича „житницата“ на страната.

Преди да избухне финансовата криза, по оживените улици на Трикала „е можело да се вдиша“ въздухът на просперитета. Експанзия на строителната индустрия, развити обществени услуга и сигурни селскостопански пазари, които са били подкрепяни от инициативи на ЕС и еврочленството, са гарантирали почти 30 години на непрекъснат социално-икономически прогрес. Никой не е можел да си представи какви ужасни последствия ще има икономическият срив от 2009 г.

През октомври 2009 г. тогавашното гръцко правителство „открива" в хода на глобалната рецесия, че гръцкият дълг е неустойчив, а бюджетният дефицит не може да се свие. Оттогава Гърция е получила от Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд помощи в размер на 326 млрд. евро в замяна на ангажимент за строги мерки за икономии.

Отразяването на темата от концентрираните предимно върху Атина медии описва последиците от строгите икономии главно чрез картините на масови протести, възхода на крайно дясната партия „Златна зора" и трудностите по настаняването на бежанци от Близкия изток. Атина е центърът на политическата и икономическата власт и е дом на около половината от гръцкото население, като за това и  фокусът върху мегаполиса е разбираем.

Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
emilioner
преди 7 години
Гърция е силно нереформирана държава задръстена е с такива невероятни лицензионни и протекционистични режими че ви бедна фантазията аз говоря от личен опит бил съм там и по бизнес и по търговия и да работя,една социална полукумонистическа администрация безумни огромни държавни предприятия с назначени отгоре директори нямам думи.Франция е подобна.Но да се върна на Гърция,ако си бяха направили реформите,щяха да постигнат това което постигнаха Португалия Испания Ирландия а именно да се върнат към растежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
После да не се чудиш на популистите в Германия, Франция и Гърция.В момента, в който посегнат на "долните ***", ще го свалят и ще си инсталират нов "Ципрас" и така, докато не им писне и не теглят една дълга на целия ЕС. Впрочем няма да са само те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 18
watergateory
преди 7 години
Хаха, кой кого търгува??? Банките ги изнудват през Меркел и Юнкер. Продават си пристанищата, летищата и т.н. Това ли е сделката? А кога ще има изход от тази ситуация? Отговорът е "никога". Страни като Гърция държат големите банки живи! Там те печелят пари, които отдавна никъде другаде немогат да направят. А започнат ли да отписват милиардите гръцки дълг, тогава заминават на бунището. Това е играта, губещите са гърците, които ще трябва да си продадат и долните ***, под предтекст, че трябвало да пестят и да плащат повече данъци...С Ципрас имаше проблем отначало, когато беше нов и си помисли, че може да се опълчи на дълг от 500 млрд. После му свиха крилата, Варуфакис му тегли една майна. Сега ЕС и кредиторите нямат никакъв проблем да отпускат редовно милиарди "помощ" на "гърците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
На картата за преговори е заложена... геополитическата карта на Европа.И гърците много добре я търгуват до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още