IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Никога не съм заплашвал с Grexit, Гърция е на верен път

Страната постигна по-добра от очакваното бюджетна дисциплина, отбеляза и ръководителят на ESM Клаус Релинг

11:30 | 20.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че никога не е заплашвал Гърция с излизане от еврозоната и посочи, че страната е „на верен път“. В интервю за обществената германска телевизия ARD той каза, че ако „Атина извърши всички реформи, няма да има проблеми, но ако не го прави - ще има проблеми“ и това е посланието на всички институции, допълва Ройтерс.

Агенцията припомня думите на германския министър преди няколко седмици, според когото Гърция няма място в еврозоната, ако не изпълнява записаното в спасителната програма, подписана през лятото на 2015 година или иска опрощаване на дълга, каквото предлага Международния валутен фонд (МВФ).

Въпреки несъгласията с европейските кредитори Шойбле е оптимист, че фондът ще остане в програмата за Гърция. Преди дни германското издание Der Spiegel посочи, че МВФ трябва да отпусне поне 5 млрд. евро на страната от предвидените общо 86 млрд. евро. От институцията на този етап отказват коментар.

Междувременно ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ESM) Клаус Реглинг коментира, че Атина се нуждае от „значително по-малко“ средства от предвидените в спасителната програма. Страната е постигнала по-добра от очакваното бюджетна дисциплина.

Тези коментари идват броени часове преди началото на решаващата за Гърция среща на Еврогрупата. По-късно днес финансовите министри от еврозоната ще обсъдят напредъка на страната в прилагането на предписаните от кредиторите реформи.

От тяхното становище ще зависи приключването на втория преглед на програмата и съответно възможността на Атина да се включи в стимулиращата програма на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Приключването на прегледа ще е и позитивен знак за инвеститорите и самите гърци, че страната действително се движи в правилната посока. Атина не се нуждае спешно от допълнителни средства – траншовете ще бъдат освободени с приключване на прегледа, но загубата на доверие ще се отрази сериозно на страната. 

По-късно през седмицата германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря последователно с ръководителя на МВФ Кристин Лагард и председателя на Европейската комисия. Основната тема ще бъде Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Много отрано започнаха да лъжат тоя път.. Явно набързо ще измандръцат продължение на програмата за Гърция, тъй че да не забележи Фриц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
beinsa
преди 7 години
Има два пътя, верният и гръцкият! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още