IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN България и НЕК се разбраха за прихващането на суми от 2014 г.

Енергийният регулатор започна процедура за отнемане на лицензи на електроснабдителните дружества у нас заради прихванати насрещни задължения на НЕК

20:17 | 13.02.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

EVN България Електроснабдяване и Националната електрическа компания са подписали споразумителен протокол, чрез който се съгласяват да погасят взаимни задължения чрез метода на прихващане съгласно Закона за задълженията и договорите. Това съобщиха от електроснабдителното дружество. 

До подписването на протокола се стигна след решение на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТПП), който определя решението за прихващане на взаимни задължения, извършено от EVN България в началото на 2014 година.

Тогава и трите електроснабдителните дружества в България - ЧЕЗ, Енерго - Про и EVN прихванаха дължими от НЕК суми. Така те компенсираха разходи от изкупуване на зелена енергия, които общественият доставчик (НЕК) не покри.

Процедурата по прихващане на насрещни задължения е допустима съгласно Закона за задълженията и договорите и масова практика в бизнеса, но от НЕК бяха категорични, че това е нарушение на лицензионните задължения на компаниите.

Заради прихващането енергийният регулатор започна производство по отнемане на лицензите за дейността за обществено снабдяване на трите дружества

От EVN България коментират, че с подписване на споразумението с НЕК отпада и основанието за продължаване на производството от страна на КЕВР. 

Протоколът потвърждава становището на EVN България, че характерът на тези отношения с НЕК е търговски, а не лицензионен. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още