IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харвард е привлякъл рекордни дарения за 1,2 млрд. долара

За фискалната 2016 г. университетите в САЩ са получили дарения за общо 41 млрд. долара

12:30 | 07.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Harvard University Facebook Page</em></p>

Снимка: Harvard University Facebook Page

Харвардският университет е получил дарения за 1,2 млрд. долара през миналата година – рекорд дори за най-богатия университет в света. Постижението обаче е било заличено от инвестиционни загуби и разходи за 2 млрд. долара, пише Bloomberg.

Делът на Харвард е най-големият сред всички американски университети, общо събрали 41 млрд. долара през фискалната 2016 г., съобщава в проучване от вторник базираният в Ню Йорк Council for Aid to Education, който следи даренията към университетите.

Университетът Станфорд е на второ място с 951 млн. долара, като това е едва вторият път за последните 12 години, в който той не успява да задмине Харвард по събрани дарения.

Общата сума е с почти 2% по-голяма спрямо предишната година. Топ 20 на училищата са получили 27% от всички дарения, като по този начин богатството още веднъж се концентрира сред най-богатите училища. Същите 20 институции са привлекли с около 2% по-малко спрямо предишната година.

Сумата на даренията показва как богатите донори могат да помогнат да се компенсира слабата възвръщаемост на фондовете за управление на даренията. Възвръщаемостта на американските университети се е понижила средно с 1,9%, сочи проучването. Конгресът обмисля законопроект, който ще изисква от донорите на богати училища да заделят част от даренията си за финансова помощ или за риск от загуби при намаляването на данъците им.

„Когато печалбата от инвестициите на университетите спада, те слизат надолу и в портфейлите на богатите лица и фондациите или донорските фондове“, казва Ан Каплан, директор на проучването. „Когато един от тези източници губи от богатството си, обикновено като цяло, всички те губят позиции в един и същ момент“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още