IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма и Медика са сключили договор за вливане

Една акция на преобразуващото се дружество „Медика“ следва да се замени с 0,9486 акции на Софарма

17:17 | 02.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Софарма АД и Медика АД са сключили договор за вливане, съобщи фармацевтичната компания в съобщение, разпространено чрез БФБ - София. 

Въз основа на справедливата цена на акциите на двете дружества се формира съотношение на замяна от 0,9486. Това означава, че една акция на преобразуващото се дружество „Медика“ следва да се замени с 0,9486 акции на приемащото дружество „Софарма“.

Дружествата са назначили проверители, чието заключение е необходимо преди подаване на документите за преобразуване в Комисията за финансов надзор (КФН).

Към настоящият момент КФН не е издавала одобрение на договора за преобразуване, сключен на 31 декември.

В края на 2015 г. Софарма официално се сдоби с контролния пакет акции в Медика. Това се случи, след като Софарма купи 3 080 000 акции на производителя на превързочни материали, лекарствени средства и медицински изделия за аптеки и болници, представляващи 30,59% от капитала на Медика, и увеличи участието си до 66,72%.

Продавач бе Доверие Капитал АД, дъщерното дружество на Доверие Обединен Холдинг АД. След сделката Доверие Капитал намали дела си в Медика до 29,61%, а Софарма го увеличи от предишните 36,13 на сто.

Сделката мина на пода на БФБ на 22 октомври при цена от 3,5 лв., или без промяна в цената. Така стойността й възлиза на 10,78 млн. лв.

С придобиването на мажоритарния пакет акции Софарма направи стъпка напред към присъединяването на Медика към фармацевтичната група.

През март 2015 г., когато Комисията за защита на конкуренцията разреши на Софарма да придобие дял в Медика, от фармацевтичното дружество посочиха, че е възможно и вероятно след провеждане на търговото предложение и в зависимост от резултатите му на един по-късен етап да се пристъпи и към преобразуване на Медика чрез вливането й в Софарма.

По-късно Софарма увеличи дела си в Медика до 97,5% след отправеното през януари търгово предложение
 
След новината за вливането на Медика в Софарма и второто търгово предложение за акциите на Унифарм акциите на Софарма поскъпнаха с близо 2% до 3,32 лв към 16:40 часа.

От началото на годината акциите на дружеството повишават цената си с 11,41%, а през последните 12 месеца ръстът е с 25,76%. Пазарната капитализация е 447,529 млн. лв. 

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grigorio
преди 7 години
Коментарът е изтрит поради рекламно съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още