IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за Трансадриатическия газопровод ще възлязат на 4,5 млрд. евро

Газопроводът е част от Южния газов коридор, който трябва да доведе до деверсификация на енергийните доставки в ЕС

11:09 | 01.02.17 г. 1
<p>
	Трасето на ТАР. Снимка: <em>TAP AG</em></p>

Трасето на ТАР. Снимка: TAP AG

Сметките около реализацията на Трансадриатическия газопровод (TAP) вече са финализирани и разходите за него ще достигнат 4,5 млрд. евро. Това изчисли управляващият директор на проекта Иън Брадшоу пред Анадолската информационна агенция, пише Energy Terminal.

Проектът е част от Южния газов коридор, който трябва да транспортира природен газ от Каспийския регион в Европа. Той ще се свърже с Трансанадолския газопровод (TANAP) и през територията на Гърция и Албания ще осигури доставките на суровината до бреговете на Италия.

Общата дължина на ТАР е 878 километра, а капацитетът му – 10 млрд. куб. метра газ годишно. Този капацитет обаче може да бъде увеличен чрез изграждането на още няколко компресорни станции по трасето.

Южният газов коридор е подкрепян силно от европейските институции, защото той ще донесе реална диверсификация на източниците и на трасето на природен газ в Европа.

Строежът и на TAP, и на TANAP върви по план. По трасето на газопровода на територията на Гърция към 23 януари 2017 година за строителство вече са подготвени около 200 километра, като 100 километра от тръбите дори вече са заварени. Към 60% от тръбите, необходими за реализацията на проекта, са доставени в южната ни съседка, отчита още Брадшоу.

По Трансадриатическия газопровод и България ще може да получава газ от Азербайджан. Това ще стане чрез газовата връзка между Комотини и Стара Загора (IGB). Реализацията на този проект е на етап пазарен тест. Българските власти съобщиха и за допълнителен интерес, което вероятно ще наложи и провеждането на нов търг за разпределяне на свободните мощности на IGB.

Служебният премиер Николай Павлов съобщи пред журналисти при встъпването си в длъжност, че ще продължи работата на своя предшественик Теменужка Петкова по диверсификацията на енергийните доставки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
vv1969
преди 7 години
"Служебният премиер Николай Павлов" - министър е, не е премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още