IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестяванията на домакинствата през декември се увеличиха с 6,6% за година

Потребителските кредити отбелязаха годишен ръст от 0,6%, докато през ноември отчетоха намаление от 0,2% на годишна база

15:22 | 24.01.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Спестяванията на домакинствата и нетърговските организации, които ги обслужват, в края на декември достигнаха 45,377 млрд. лв. (49,4% от БВП), след като се увеличиха с 6,6% спрямо декември 2015 г. През ноември 2016 г. бе отчетено  годишно нарастване с 6,4%.

Според данните от паричната статистика на Българската народна банка (БНБ), в края на декември миналата година депозитите на неправителствения сектор са 68,189 млрд. лв. (74,2% от БВП), като годишното им увеличение е със 7%, (при 7,9% повишение на годишна база през ноември 2016 година).

Депозитите на бизнеса към 31 декември са 19,369 млрд. лева (21,1% от БВП) и в сравнение със същия месец на миналата година се увеличават с 6,3% (9,5% годишно повишение през ноември 2016 година).

Спестяванията на финансовите предприятия нарастват с 18,1% на годишна база през декември 2016 година
(20,3% годишно повишение през ноември 2016 година) и в края на месеца достигат 3,443 млрд. лева (3,7% от БВП).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
SS-23
преди 7 години
Нали лихвите вървят към нулата, защо пак си турят парите на депозити ***?--Ха ха ... Че къде да ги слагат ? Ти се благодаряй, че все още си държат пикселите в баМка, а не са тръгнали да ги материализират ... Колко пъти съм писал, че Никой средностатистичеки не си държи парите в баМка, защото чака някаква лихва, т.е. някакъв "доход" от тях. Пич, това са спестени пари, спестявания, пари, изкарани с труд и няма разумен човек, който ще тръгне да пилее или да рискува такива пари. Рискуват се Чужди пари, но не и свои. Забравете за тия "пари от въздуха" , от "застрховки", т.е от нищото... свършИ тая мантра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
aristotel
преди 7 години
И като изчетох цялата статия неможах да видя никъде КОЛКО са спестяванията до 1 000 лв. Обикновенно това са спестяванията на най-бедните граждане. Това е верния показател. А това че директори, мениджъри и АйТи сектора са им по-високи заплатите и те спестяват повече си е ваша радост но не и на обикновенните граждани а не само да се изпълняват правителствени поръчки. Зима е и не само времето НО и икономиката е замръзнала и сега хайде да пласкаме с ръце и да викаме за ГРОБ.Не съм кумунист, Не съм капиталист, не съм либерал, демократ или някой ШАРАН просто искам да се намери накой като Стамболов че да мръдне тая ДРЪЖАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още