IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Раждаемостта в Китай е на най-високото ниво от 2000 г.

Страната се надява да поддържа равнището от около 17-20 милиона бебета всяка година

17:25 | 23.01.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Раждаемостта в Китай е най-висока от 2000 г., съобщи Ройтерс, цитиран от Лента.

През 2016 г. на бял свят се появиха 17,6 милиона деца в страната. В същото време за периода 2011-2015 г. те бяха с 1,4 милиона по-малко за всяка от годините.

Положителният скок се обяснява с промяната в законодателството, въведена през 2015 г., съгласно която на китайските семейства е разрешено да имат повече от едно дете. Тя влезе в сила от началото на миналата година.

"По времето, когато броят на жените в детеродна възраст намаля с пет милиона, количеството на ражданията значително се увеличиха, демонстрирайки, че промяната на политиката в областта на семейното планиране е била извънредно своевременна и ефективна", каза един от ръководителите на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране на Китай Ян Вънчжуан, цитиран от БТА. 

По негови думи се предвижда ежегодно съкращаване на броя на жени в детеродна възраст до 2020 г. с по около пет милиона, но Китай се надява да поддържа нивото от около 17-20 милиона бебета всяка година. По този начин се очаква до края на второто десетилетие на века населението на страната да достигне до 1,42 милиарда души (за сравнение, в края на декември 2015 г. то е било 1,37 милиарда).

За достигането на тази цел е предвидено да се увеличат щатовете на медицинския персонал и количеството болнични легла в родилните отделения.

Преди година беше съобщено, че властите в Китай ще запазят ограничението за броя деца в семейство най-малко до 2045 г. Заместник-директорът на Националната комисия по здравеопазване и семейно планиране Ван Пейян тогава каза, че демографската политика може да бъде преосмислена, "когато мине известно време и видим демографски и социално-икономически промени".

Политиката за едно дете в семейство е започнала през 1970 г. и задачата й беше да ограничи ръста на населението. Но в настоящето китайските власти са обезспокоени от намаляването на броя трудоспособни граждани и невъзможността им да издържат застаряващото население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Е как защо.... естествено, че заради ниското ниво на култура на цялото население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
е това е странното, що годе цивилизована жълта раса ограничи със закон раждаемостта на 1 дете в семейство /китай, ако някой не знае/. вече го премахнаха и за това е бейби бума.а мизерстващи индийци, пакийци, мангийци, негрийци, дето нямат възможност и 1 дете да изхранят се плодят като зайци.защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Комунизъм брат ми кво да прайш, при демокрациите не е така и за тва внясят овъглени новопристигнали бебета явно щъркелите не глеат внимателно къде носат ей в Немско разждаемостта също е мноо висока за последните 35г. .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още