IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги призова Германия да прояви търпение към програмата за стимули

Президентът на ЕЦБ посочи още, че банката няма да реагира, просто защото в една страна от съюзи цените са прекалено високи

17:54 | 19.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги призова Германия да прояви търпение, докато регулаторът във Франкфурт продължава с програмата си за стимули. По думите му нарастващата инфлация в крайна сметка ще доведе до по-високи лихви за вложителите, съобщава Bloomberg.

„Със засилване на възстановяването ще се възстановяват и лихвените проценти“, каза Драги по време на редовната си пресконференция след заседанието на ЕЦБ. Очаквано на първата си среща за паричната политика тази година банката остави лихвите без промяна. Освен това програмата за изкупуване на активи ще продължи поне до края на тази година.

На въпрос за критиката от страна на Германия към плана за стимули Драги каза: „Честният отговор би бил: Просто бъдете търпеливи“. 

По-рано германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че правителството му ще се изправи пред „политически проблеми“ при разясняването на тази политика на обществото. Рязкото покачване на инфлацията през декември доведе до призиви ЕЦБ да ограничи програмата си за стимули. По време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос Шойбле посочи, че планът на ЕЦБ за изкупуване на активи кара правителствените лидери да отлагат структурни и икономически реформи, от които еврозоната се нуждае.

Според Драги повишаването на потребителските цени в Германия, както и в еврозоната, засега е задвижвано от цените на петрола и регулаторите ще игнорират ръстове, които смятат за преходни.

„Засега няма убедителни сигнали за възходяща тенденция при инфлацията“, каза Драги. През декември инфлацията на годишна база в еврозоната се увеличи до 1,1%, което е най-високата стойност от 2013 г. Базисната инфлация, която изключва цените на хранителните продукти и горивата, се ускори от 0,8 до 0,9%.

Според проучване на Bloomberg няма да има голяма промяна в политиката на ЕЦБ преди септември.

Според Драги заплахата от дефлация в еврозоната до голяма степен е изчезнала. Освен това той посочи, че банката няма да реагира, просто защото в една страна от съюзи цените са прекалено високи. „Има нужда от значителна степен на облекчения в паричната политика, за да се натрупа натиск и да подкрепи инфлацията в средносрочен план“, каза Драги. „Важно е да се обясни, че възстановяването на цялата еврозона е от интерес на германските граждани“, допълни той.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
ами Германия да "неутрализира" инфлацията с намаляване на дълга си!! И тогава контрира и Драги и си подобрява финансиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
kloynat
преди 7 години
леко полеко марио гаргамел запо4ва да се приравнява до по големия брат фед в края на годината гаргамел ще заговори за затягане на пари4ната политика и 4е лихвите ще се вдигнат три пьти през 2018 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още