IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се подготвя за варианта помощ за Гърция без МВФ

Ако Фондът се откаже от гръцката програма, Европейският стабилизационен механизъм може да запълни дупката

17:45 | 18.01.17 г. 3
<p>
	Волфганг Шойбле. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: архив Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле се подготвя за варианта Международният валутен фонд (МВФ) да напусне програмата за подкрепа на Гърция. За това съобщава Ройтерс, като се позовава на публикации в германското издание Bild.

Малко по-късно говорител на финансовото ведомство обаче отрече тази информация. "Ние още очакваме участието на МВФ. То е обещано и необходимо", обясниха оттам.

Преговорите между Атина и нейните кредитори относно напредъка по програмата се бавят с месеци. Двете страни имат различия – основно за реформата на пазара на труда и приватизацията на енергийните дружества, които все още не могат да преодолеят. На Гърция са поставени и фискални цели, които МВФ смята за неизпълними.

Фондът настоява и за опрощаване на част от задълженията на Атина, за да направи дълга устойчиво управляем.

Предложението за орязването на гръцкия дълг не се споделя от европейските кредитори. По тази причина се заговори и за отказа на Фонда да участва в програмата за подпомагане на Гърция.

Според Bild във финансовото министерство на Германия се подготвят за евентуален вот в долната камара на Бундестага, свързан с гръцката спасителна програма и промяната в обстоятелствата по нея. Волфганг Шойбле веднъж вече обеща на германските депутати, че ще подкрепи третата спасителна програма само ако в нея участва и МВФ и следи за изпълнението на реформите в Гърция.

Според източници на германското издание „дупката“, която ще остави МВФ в програмата, може да бъде запълнена от Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

Ако се стигне до гласуване в Бундестага, то вероятно ще бъде направено преди парламентарните избори, които ще се проведат през есента.

В Атина също не искат участието на МВФ в програмата. Премиерът Алексис Ципрас се надява, че без МВФ ще успее да убеди своите кредитори да няма нови мерки за икономии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Е иначе къде ше е германската далавера ,нали затуй е и страхът да не се разбяга стадото ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 7 години
е докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
"Според източници на германското издание дупката, която ще остави МВФ в програмата, може да бъде запълнена от Европейския стабилизационен механизъм (ESM)."Или с други думи , данъкоплатците от Европа ше запълнят "дупката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още