IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Арнаудова: Доказателствата по казуса "EVN България" са достатъчни

Симеон Дянков няма как да влияе върху избора на инвестиционния посредник по сделката, категоричен е адвокатът му

11:51 | 16.01.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Обвинението разполога с писмени доказателства и свидетелски показания за вината на бившия финансов министър Симеон Дянков по делото за приватизацията на дял от EVN България, заяви в ефира на bTV говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова.

Тя е категорична, че доказателствата за нарушенията са достатъчни, но отказа да уточни какви са те, преди делото да влезе в съда. Тогава ще бъдат описани подробно действията на Дянков по казуса и доказателствата за влиянието на бизнесмена Иво Прокопиев върху тях.

"Категорично са налице доказателства за общностна умисъл и съвместни действия", каза още Арнаудова. Целта е облага за брокерската "Булброкърс" в размер на над 1,2 млн. лева, допълни тя.

Адвокатът на Симеон Дянков Марин Марковски обаче е категоричен, че финансовият министър не е нарушил закона. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не е на пряко подчинение на финансовото министерство и Дянков не е могъл да определи кой да е инвестиционният посредник по сделката.

"Няма доказателства, че Дянков е въздействал върху Надзорния съвет на Агенцията за приватизация", категоричен е Марковски пред "Нова телевизия".

Той припомни още, че сделката е одобрена от Комисията за финансов надзор (КФН), която е на пряко подчинение на Народното събрание. За Марковски това е гаранция, че ръководството на комисията не би приело натиск откъдето и да било.

Според адвоката Симеон Дянков е най-успешният финансов министър и той не би работил с "устни указания", дадени му от Иво Прокопиев.

"Булброкърс" е посредник по сделката и е извършила оценка на цената на миноритарния дял от EVN България. Според прокуратурата брокерската компания е действала от името и на държавата, и от името на купувача. По делото обвинения има още и срещу Иво Прокопиев и бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Ако тези доказателства бъдат доказани, наказанието е до 10 години лишаване от свобода, стана ясно още от думите на Румяна Арнаудова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
И как една говорителка преценява, че доказателствата са достатъчни!? Не е ли съдът, който прави това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още