IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли с Тръмп световен ред на договаряне при сделки?

Протекционистката реторика на новоизбрания американски държавен глава крие сериозна заплаха, предупреди икономистът Емил Хърсев

13:00 | 13.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има обявен нов, но много неясен стил на протекционизъм на бъдещия президент Доналд Тръмп, смята икономистът доц. Емил Хърсев.

"Неговите прословути „туитове“ към бизнеса - „произвеждайте в САЩ и плащайте огромни гранични такси, ако продължите да произвеждате в Мексико с евтина работна ръка“. Това пренареждане поражда размисъл", посочи Хърсев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира реториката на новия президент на САЩ седмица преди встъпването му в длъжност, както и заявката, която Доналд Тръмп дава за своето управление.

Според Хърсев бъдещата политика на американския държавен глава крие сериозни рискове, защото се върви в посока "сделкаджийска конструкция".

“Това е една от разпространените форми на корупция в диктатури, позната в страни от Източна Европа, в Близкия изток като форма на „ръчно управление“, където правилата не се определят от върховенството на закона, а властта сключва сделки с определени компании“, поясни икономистът.

Като пример той даде президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който в качеството си на министър-председател на Люксембург беше сключил сделки със световни компании, за да преместят бизнеса си в неговата страна и да не плащат данъци.

„По този начин Юнкер бръкна в джобовете на приятелите и съюзниците си в Европейския съюз“, заяви доц. Хърсев.

Той е категоричен, че „ако се въведат протекционистични мита от страна на най-голямата икономика в света, това категорично би разбило механизма на Световната търговска организация, който се изгражда над 20 години и работи задоволително от поне десетина  години“.

Хърсев напомни, че икономиката на протекционистични мита е отречена още при Бретън-Ууд, но уточни, че Доналд Тръмп все пак не говори за мита, а за някакви гранични такси.

В своя анализ икономистът посочи и някои плюсове от политиката, която се готви да проведе новоизбраният президент Доналд Тръмп.

“Виждаме връщане към успешната доктрина на рейгъномика от 80-те години", каза доц. Хърсев. "Отказът от политиката на нулеви лихви и намаляването на данъците са сред позитивните заявки. В същото време тази политика е комбинирана с много ексцентрична индивидуалност, с непредвидими речеви и политически похвати.“

Сред плюсовете на бъдещата политика на Тръмп той нареди намаляването на данъците и я сравни с проведената в края на 90-те години българска реформа с намаляване на преките данъци.

„В САЩ се говори и за увеличаване на разходите за инфраструктура, което ще доведе до положителен инвестиционен климат и може да е двигател за икономически растеж. Новите разходи на държавата стимулират инвестиции, а не чисто печалбарство в държавните поръчки“, е мнението на икономиста.

Той прогнозира, че в глобален план американската икономика ще излезе от депресията и ще навлезе в нова епоха на растеж, съпоставима с водената политика при президента Роналд Рейгън, „когато се излезе от по-малка и „плоска“ криза през 70-те години.“

Той обаче предупреди, че „фитилите са запалени – Brexit и избори в ЕС“, както и че Великобритания „няма желание за излизане от ЕС и повече говори за правилата за оставане“.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
То това е интересното в политиката на Тръмп. Ще намали данъците за компаниите, но ако те произвеждат продуктите си в САЩ, иначе дърво. Ще видим как ще я приложи на практика. Държавите, които зависят от американски инвеститори ще глътнат вода, но само в случаите, в които стоките са за внос в Щатите (особено луксозните такива). Интересно ще е да се наблюдава дали един такъв подход ще има успех в 21 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Абе с Тръмп идва и 30 февруари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още