IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна заплашва да съди ЕК заради газопровода OPAL

Киев обмисля да се присъедини към Варшава и да подаде иск заради решението на Брюксел да освободи по-голям капацитет от съоръжението за "Газпром"

10:24 | 06.12.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Украйна е уведомила Европейския съюз (ЕС), че е готова да се присъедини към Полша и да подаде съдебен иск срещу Европейската комисия (ЕК), ако не бъде преразгледано решението на Брюксел да се увеличи обемът на пренасяния руски газ през газопровода OPAL. Това съобщава украинското издание "Левий берег", позовавайки се на дипломатически източник, предава руската информационна агенция ТАСС.

В понеделник ръководителят на полската национална енергийна компания PGNiG Петер Возняк съобщи, че компанията е подала иск в съда на ЕС чрез дъщерната си компания PST, действаща на германския пазар, срещу решението на ЕК да одобри изключение от Третия енергиен пакет за газопровода OPAL. Това дава възможност на руския газов холдинг “Газпром” да увеличи до над 50 процента преноса на газ през това съоръжение за Европа, предава БТА.

В иска до съда на ЕС се протестира против решението на ЕК и се иска спиране на изпълнението както на това решение, така и на решението на германския регулатор Bundesnetzagentur.

ЕК разреши на “Газпром” да използва 80 на сто от капацитета на газопровода OPAL, вместо 50 на сто, както предвижда Третият енергиен пакет, при условие, че 10-20 на сто ще бъдат предоставени на други доставчици.

Брюксел поясни по-рано, че “Газпром” си е запазил изключителното право да използва 50 на сто от капацитета на OPAL, а 30-40 на сто ще бъдат изнесени на търг, в който руският холдинг ще може да участва.

Капацитетът на OPAL е 36 млрд. куб. метра газ годишно. Газопроводът свързва Северен поток със западноевропейските газопреносни системи.

Заради ограниченията на европейските регулатори напоследък тръбата беше пълна само наполовина. “Газпром” от няколко години се опитва да получи пълен достъп до капацитета й, но ЕК отказваше. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 34 rate down comment 1
khao
преди 7 години
руска *** и достойнство ... нема такава водка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 7 години
Добре, че са поляците. Нашите защо мълчат? ПреИbаhа ни от Брюксел за Южен поток, а за тях - няма проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
По същия начин кацапите(помисли защо това е прозвището на руснаците) определят и моят народ-БЪЛГАРСКИЯ. Даже в много от постовете ни наричат прости.тутки. Явно не са наясно, че цялата им руска нация(ако може да се нарече така този тюрлю гювеч) не струва колкото косъм от мишницата на обикновен БЪЛГАРИН. PS Отнасяй се с другите така, както те се отнасят с теб. Достойно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 5
Internet
преди 7 години
Смешните, жалки и гладни хохли кого ли не съдят за да изклинчат малко пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още