IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Великобритания да не прави данъчен дъмпинг

Те са все още член на ЕС и са обвързани с европейските закони, заяви германският финансов министър

17:45 | 21.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският министър на финансите Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди Великобритания за мащабното намаляване на корпоративния данък, отбелязвайки, че докато е член на Европейския съюз, страната трябва да спазва правилата в блока, предаде Ройтерс.

„Великобритания все още е член на Европейския съюз", каза Шойбле в отговор на въпрос дали плановете на Великобритания да намали корпоративния данък биха могли да доведат до дъмпингова конкуренция. "Така че те са обвързани с европейските закони", добави той.

Дори и след Brexit страната все още е обвързана към споразуменията от срещата на върха на Г-20 в Анталия преди една година. „Вие сте длъжни да спасите това, което обещахте на срещата на върха на Г-20 в Анталия", заяви Шойбле. Тогава всички участници се договориха да се въздържат от данъчна конкуренция. 

По-рано през деня британският премиер Тереза Мей обяви мащабни мерки за справяне с икономическите последици от излизането на Великобритания от ЕС. В програмна реч Мей обяви, че страната възнамерява да понижи значително корпоративния данък. 

Великобритания ще се стреми да има най-ниска ставка от всички 20 индустриални нации, заяви Мей по време на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия (CBI). Според Daily Telegraph Мей възнамерява да понижи корпоративния данък до под 15 на сто. Финансовият министър на обединеното кралство Джордж Озбърн намекна за възможна ставка от 15% още през юли.

По-рано днес говорителка на британския премиер Тереза Мей заяви, че правителството вече е очертало мерки за намаляване на корпоративния налог до 17 процента до 2020 година и определи всякакво говорене за допълнително орязване като "спекулативно". 

В момента ставката на корпоративния данък в Обединеното кралство е 20 на сто, а в Германия с включването на бизнес данъка - около 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
ше направи друг път ... после пари за помощи в бюджета от де ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Конкуренцията е хубаво нещо, ама само когато е при другите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още