IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

32% от 3-годишните дигитални фирми у нас вече имат положителен паричен поток

Компаниите смятат, че правителството не осигурява достатъчна подкрепа на малките и средни фирми, сочи ново проучване

09:19 | 05.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Саша Безуханова, основател на платформата MOVE.BG и инициатор на обединението EDIT.bg.&nbsp;<em>Снимка: EDIT.bg</em></p>

Саша Безуханова, основател на платформата MOVE.BG и инициатор на обединението EDIT.bg. Снимка: EDIT.bg

32% от дигиталните компании в България, регистрирали се за последните три години, вече имат положителен паричен поток. Това сочи проучването на малкия и среден дигитален бизнес в България InnovationShip Bulgaria|Digital, реализирано от дигиталната мрежа EDIT.bg.

В проучването са взели участие 229 компании, като 43% от тях са регистрирани през последните три години.

Данните показват, че има ясно разрастване на дигиталните компании. 91% от респондентите планират да наемат още служители през следващата година. 46 на сто пък определят световния пазар като целеви. 21% от тях пък имат свое представителство зад граница.

Проучването показва още, че по-голямата част от българските компании реализират успешно стратегии, които позволяват трайното им позициониране на чуждестранни пазари. Близо 40 на сто от анкетираните твърдят, че имат опит с набирането на капитал. 80% планират последващо увеличение на капитала през следващата година и половина.

Над 50% от предприятията имат нужда от кадри с технически умения и специалисти в сферата на маркетинга и продажбите, показват още резултатите.

Основните предизвикателства за реализирането на експортния потенциал на стартиращите компании според 41% от анкетираните са липсата на подходящи партньорства и недостигът на средства.

77 на сто смятат, че правителството не осигурява достатъчна подкрепа на малките и средни дигитални компании в страната и не създава стимулиращи условия за техния растеж и за развитието им.

„В глобално свързания свят, в който живеем, националните граници имат все по-малко значение. От значение за нас обаче е опазването на националната ни идентичност и утвърждаване на ролята на България", коментира Саша Безуханова, основател на платформата MOVE.BG и инициатор на обединението EDIT.bg. По думите ѝ развитието на дигиталната икономика представлява основна възможност за разширяване ролята на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
A какво е дигитална компания? Я съм си т.ъ.п. и тва го не знам?А тва на снимката Саша ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още