IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадането на ДДС върху дарените храни може да увеличи в пъти количествата

Още докато НС обсъждаше законопроекта даренията нараснаха сериозно, заяви директорът на Българска хранителна банка Цанка Миланова

09:43 | 31.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БХБ</em></p>

Снимка: БХБ

Отпадането на ДДС върху дарените храни може да стимулира производителите и количествата да бъдат увеличени в пъти. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, по повод промените в ЗДДС, според които от 1 януари 2017 г. отпада данъкът добавена стойност (ДДС) за дарените храни.

„Надяваме се законът да отпуши процеса на даряване, досега ДДС като тежест за дарителя беше основна пречка за това да се даряват повече храни“, коментира тя.

По данни на организацията за последните 5 години годишно се даряват около 260 – 270 т храни на стойност между 650 – 800 хил. лв. 

Допитване до редовни дарители показало, че те ще продължат да даряват и в по-големи обеми. Надяваме се да се присъединят и нови дарители, заяви Цанка Миланова. 

Тя припомни, че в закона са предвидени строги мерки за контрол и практиката тепърва ще покаже как ще проработи моделът, предвид заложения праг стойността на даренията на година да не надхвърля 0,5% от общия годишен оборот на съответната компания. „Това е добра първа стъпка, за да бъде проигран процесът“, заяви Миланова.

В момента по думите ѝ бизнесът има известни опасения заради изискванията храните, предназначени за благотворителност, да имат специални етикети.

Още след първото четене на законопроекта през септември дарените на Българската хранителна банка храни били увеличени 2,5 пъти, а през октомври обемите продължили да нарастват. Затова директорът на хранителната банка очаква тази година количествата да са повече от предходни периоди.

„Готови сме да споделим нашите научени уроци“, каза Миланова по повод възможността да се появят организации със сходен предмет на дейност.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgariа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Като цяло добра новина, но не съвсем. Прекалено е малка границата от 0.5% от оборота, наистина е добре да има граница, но 0.5% си е подигравка. По-реално щеше да е да е например поне 10% от оборота границата.Отделно, само с такива имитации на мерки нищо няма да се промени. КОга ще ги стигнем румънците и ще въведем и ние преференциална намалена ставка на ДДС-то ни за основни храни, книги и лекарства? Защо Румъния може, а ние все не можем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още