IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm придобива конкурента си NXP за 47 млрд. долара

Това е поредната сделка в бързо свиващата се индустрия на производство на чипове

16:13 | 27.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският производител на чипове Qualcomm съобщи в четвъртък, че е договорил придобиването на конкурента си NXP Semiconductors за 47 млрд. долара – поредната сделка в бързо свиващата се индустрия на производство на чипове, съобщава New York Times.

Производителите на полупроводници залагат все повече на т.нар. интернет на нещата: цифровизацията на ежедневни продукти като часовници, хладилници и автомобили. Индустрията обаче е ударена от по-високите разходи и ценовия натиск, които понижават маржовете на печалба.

Тази среда доведе до засилена вълна на консолидация. През юли SoftBank of Japan договори придобиването на производителя на чипове ARM Holdings за 32 млрд. долара. Миналата година пък Avago Technologies купи Broadcom за 37 млрд. долара, а Intel плати почти 17 млрд. долара за Altera.

Сливането с NXP ще разшири обсега на базираната в Сан Диего Qualcomm.

Qualcomm основно се занимава с дизайн и производство на чипове за смартфони. NXP, чиято централа е в Холандия и се търгува на Nasdaq, е основен доставчик на чипове, използвани в близкополева комуникация (NFC), което позволява на телефоните да си взаимодействат безжично с устройства, например ПОС терминали.

Qualcomm заяви, че очаква да генерира годишни икономии на разходите за 500 млн. долара в рамките на две години след приключване на сделката. Новата компания ще има годишни приходи от над 30 млрд. долара.

Придобиването на NXP ускорява нашата стратегия за разширяване на водещата ни мобилна технология към нови възможности, където ще бъдем добре позиционирани като лидери, предоставяйки мащабни интегрирани решения с полупроводници“, казва главният изпълнителен директор на Qualcomm Стив Моленкопф в прессъобщението.

Съгласно сделката инвеститорите в NXP ще получат по 110 долара в брой за всяка притежавана от тях акция. Това е с 11% над цената, на която затвориха акциите на NXP в сряда. Без дълговете офертата оценява NXP на около 37 млрд. долара.

Слухове, че компаниите водят разговори за сливане, се появиха още миналия месец. Очаква се сделката, която подлежи на одобрение на регулаторите и акционерите, да приключи до края на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
alexvinchev
преди 7 години
Това изобщо не е хубава новина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още