IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приста Ойл Холдинг е изкупил обратно акциите си от ЕБВР и ADM Capital*

Обратното изкупуване е финансирано от УниКредит Булбанк

12:48 | 20.10.16 г. 3
<p>
	Пламен (вляво) и Атанас Бобокови. <em>Снимка: Приста Ойл Холдинг</em></p>

Пламен (вляво) и Атанас Бобокови. Снимка: Приста Ойл Холдинг

Приста Ойл Холдинг е изкупил обратно акциите си от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и ADM Capital, обяви на пресконференция днес Пламен Бобоков, председател на Съвета на директорите на холдинга.

"До този момент процентното участие, които имаше консорциумът между ЕБВР и ADM Capital, беше 30%", уточни пред Investor.bg Пламен Бобоков.

Обратното изкупуване е финансирано от УниКредит Булбанк. Акционерите на холдинга не посочиха точната сума на финансирането, но уточниха, че лимитът, който са можели да усвоят, е бил до 50 млн. евро.

"Сделката през 2012 г. с ЕБВР беше многокомпонентна, съчетаваше капитал и дълг, включително проектно финансиране. Настоящата сделка с Булбанк включва както капитал, така и рефинансиране на дълга, който беше предоставен през 2012 г.", уточни Христо Савчев, член на Съвета на директорите на Приста Ойл.

По думите на Пламен Бобоков причината, която е довела до обратното изкупуване, е "добра сделка за всички страни в подходящия момент".

"Решихме, че моментът е дошъл. ЕБВР и ADM Capital се включиха в изключително важен момент за нашата компания. Благодарение на тях успяхме да стабилизираме компаниите. С тази сделка за обратно изкупуване периодът на преодоляване на трудностите и кризата отмина. Сега предстои развитие", каза Пламен Бобоков.

Акционерите отказаха да обявят в детайли инвестиционните си планове в бъдеще, като единствено обявиха, че в следващите няколко дни Монбат ще излезе с прогноза за предстоящите две години.

"Не е тайна, че Монбат е лидер в своя бизнес за производство на акумулаторни батерии в Европа. Компанията е четвърта по големина в Европа и първа по финансови резултати", заяви Атанас Бобоков, председател на Съвета на директорите на Монбат.

"В момента сме фокусирани върху приключването на няколко експортни операции. Фокусирани сме върху органичния растеж на пазара, на който сме силни. Имаме три планирани джойнт венчъра, като по един от тях вече има подписани документи", обяви Пламен Бобоков.

"Благодарение на практиката, която натрупахме в Узбекистан, в момента сме фокусирани в изграждането на бизнес с други компании, които нямат развит маслен бизнес", допълни той.

Бобоков обяви още, че Приста Ойл притежава патент от края на миналата година, представляващ нов тип нанотехнология за смесване. Той обяви, че тази технология скъсява производствения процес няколко пъти, намалява производствените разходи с 80% и може да направи бизнеса мобилен. Прототипът работи в Русе вече шест месеца и тестовете са приключили.

"Резутататите, коите постигнахме, са уникални за целия свят", заяви Пламен Бобоков.

"Кризата в Приста Ойл вече отмина. Виждаме, че компанията е в много по-добра форма, готова за предизвикателства", заяви Фредерик Люсент, директор производство и услуги в ЕБВР. "С ADM си партнираме и в много други страни и въпреки че вече сме извън Приста Ойл, ЕБВР остава ангажирана с бизнеса в Монбат", каза той.

"Когато станахме акционери в Приста Ойл, моментът беше труден за фирмата. Както много неща в живота, партньорството невинаги е лесно. През последните 4 години трудът ни беше много усилен. Не е имало нито един момент, в който партньорите от групата да са се отклонили от принципа за прозрачност и добро управление", коментира от своя страна Антъни Столкър, партньор в ADM Capital и главен директор инвестиции в Европа.

"Успехът, който празнуваме днес, е именно този, че фирмата е там, където трябва да бъде. Това е перфектен пример как частният и публичният сектор могат да работят заедно", допълни Столкър.

В изпълнение на стратегията си за развитие и с предоставения капитал от ADM Capital и ЕБВР, Приста Ойл направи две съществени придобивания, като закупи дяловете на Chevron в дружествата Chevron Czech и Chevron Romania в пакетна сделка през 2013 година, която включи дистрибуторски права за реализация на продуктите от бранд Texaco в 14 държави от Централна и Източна Европа, Украйна, Турция и Централна Азия, както и права за лицензионно производство и реализация на същите тези 14 държави за определени продукти от бранд Теxaco.

Към настоящия момент компаниите от масления бизнес на Приста Ойл се стремят към органичен растеж на териториите, в които оперират, като допълнителен акцент е реализацията на обеми на т.нар. експортни пазари, където Приста Ойл не присъства със свои структури, но на които извършва периодични доставки по поръчки и заявки на клиентите си, като ще се ориентира към обеми от продажби в размер на 80-90 млн. евро и печалбата преди лихвите, данъците, обезценката и амортизациите (EBITDA) в размер на 8-10 млн. евро.

Компаниите от групата на Монбат АД осъществяват дейността си в две основни направления – производство и продажба на стартерни и стационарни акумулаторни батерии и производство и рециклиране на олово.

Дружествата успешно реализираха на групово ниво инвестиционна програма за увеличаване на капацитета на производство на акумулаторни  батерии, както и за увеличаване на капацитета на рециклиращите мощности.       

Компаниите от икономическата група на Монбат остават трайно експортно ориентирани, като 87% от продажбите на консолидирана база се реализират в чужбина чрез отлично функционираща дистрибуторска мрежа в над 54 страни от Европа, Азия и Африка. 

Изпълнението на инвестиционната програма спомогна за постигане на устойчив ръст на продажбите – средно 9% годишно и EBITDA маржове от порядъка на 20%, при средни за индустрията от 11%.

Монбат ще продължи с развитие на инвестиционната си програма, насочена не само към увеличаване на капацитета на производството и неговата ефективност, но и в областта на новите технологии за производство на нов тип стартерни батерии, уточняват от компанията.

*Материалът е актуализиран към 14:30 часа.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Zdravko
преди 7 години
Колега прочети по добре. Става въпрос за Приста Ойл, акциите ти от Монбат никой не е взел спокойно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
das
преди 7 години
Браво на хората, само че аз не разбрах кога станаха 100% собственици на Монбат, че и кога изкупиха всички акции там. Какво да правя с мойте акции? Кога ги делистнаха от БФБ-то?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още