IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на паунда показва горчивата реалност за британците

Американските банки може би вече няма да имат възможността да ползват Лондон за трамплин към пазара на ЕС

12:31 | 05.10.16 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Много магазини в Ковънт Гардън разпродават стоките си и дори затварят. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много магазини в Ковънт Гардън разпродават стоките си и дори затварят. Снимка: Ройтерс

Досега бе нужно внимателно взиране, за да се разпознаят последиците от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. С изключение на Ковънт Гардън например, един от обичаните райони за пазаруване в Лондон, където изведнъж се появиха изпразващи се магазини, а собствениците на имотите поставиха на витрините табели „Дава се под наем“. Но на финансовите пазари цареше оптимизъм. Досега, пише в свой анализ DPA.

От уикенда насам британският паунд се срива отново. Непосредствено след референдума той също отчете значителна загуба и падна от 1,30 евро за паунд до 1,20 евро. След това обаче успя да се стабилизира в диапазона между 1,15 и 1,20 евро. Във вторник обаче курсът отново падна, сега за първи път под нивото от 1,15 евро за паунд.

И спрямо долара са маркирани нови дъна. Вместо 1,45 долара, както преди референдума, сега лирата струва по-малко от 1,28 долара. А дъното не се вижда. „Няма абсолютно нищо, което би могло да смекчи перспективите за паунда", казва Кит Джукс от инвестиционната банка Société Générale.

Конкретната причина за новия срив беше конференцията на Консервативната партия, на която премиерът Тереза Мей обяви, че Великобритания ще приложи до края на първото тримесечие на 2017 г. член 50 от Лисабонския договор, с който да започне оттеглянето си от ЕС. Речта ѝ бе изтълкувана като сигнал, че по-скоро би рискувала с „твърд Brexit”, при който може да се стигне до загуба на достъпа до единния пазар, отколкото да поддаде по въпроса за контрола на имиграцията на граждани от ЕС. A един „твърд Brexit” би имал значителни последици за икономиката на острова.

Правото на достъп до вътрешния пазар на ЕС е свързано с това служителите от други държави от ЕС да имат право на достъп до частния пазар на труда. Някои от членовете на британското правителство наистина заявиха, че се надяват да срещнат определена устойчивост у останалите членове на ЕС по този въпрос.

Но за Ерик Нилсен, главен икономист в Unicredit, това са само мечти. „Трябва да се има предвид, че свободното движение на служители е от огромно значение за всички останали 27 страни членки на ЕС", казва той. За някои от страните имиграцията е проблем само в контекста на имиграция от Близкия изток или Африка. „Никога досега не е ставало дума за ограничаване на правото на европейците да се движат свободно в рамките на ЕС".

Точно това право обаче искат да отменят британците. И изглежда, че Мей не е готова на компромис в предстоящите преговори за Brexit. Това се доказа и по време на посещението ѝ в Съединените щати преди около десет дни. Там Мей остана безразлична, когато събеседници, най-вече на Wall Street, ѝ посочиха колко е важно Великобритания да остане част от вътрешния пазар.

Защото именно американските банки използваха досега Лондон като трамплин за пазара в ЕС. Ако Великобритания вече не е част от вътрешния пазар, те няма да могат да предоставят услугите си в ЕС, без да имат и допълнително седалище там. Въпреки това за Мей финансовата индустрия изглежда няма това значение, което имаше за нейните предшественици. Нейният кабинет изглежда е „най-малко ориентираният към Ситито за последните години", казва анализаторът Джеймс Форит във Foryth, списание, което поддържаше яростна кампания за Brexit. 

Финансовата индустрия обаче формира 10 на сто от икономическото производство на Великобритания, а голяма част от бизнеса се извършва в евро. Всичко това Мей поставя под въпрос със своя курс към „твърд Brexit" - в края на краищата именно банките в САЩ наскоро открито заплашиха да мигрират към континента. Не закъсня и съответната реакция на финансовите пазари, които изпратиха паунда към дъното.

Но Мей рискува не само бизнеса на банките. Ако не успее да постигне преходен период за бъдещите търговски отношения с ЕС, Великобритания ще трябва да подаде индивидуална молба за членство в Световната търговска организация. Досега страната е член чрез ЕС. Тогава британските фирми ще трябва да плащат мито за експорта си в ЕС, например 15% за хранителните стоки. Само те генерират 10 млрд. паунда от общия износ на Острова към континента, който е 130 млрд. паунда. „Не трябва да си правим илюзии – това ще е болезнено за британската икономика“, казва икономистът на Unicredit Нилсен.

Единствената надежда той вижда, ако Мей се нуждае от съгласието на парламента за всеки договор, който подписва. „Тогава в рамките на няколко години тя трябва да представи пред парламента проект, който предвижда прекъсване на сегашните отношения с ЕС и заместването им с нещо, което би било почти сигурно отвратителна алтернатива - толкова лоша, че всички, с изключение на най-крайните поддръжници за излизането на Великобритания от Европейския съюз, ще признаят това". Той се надява, че най-късно тогава Лондон ще преосмисли позицията си.

Колкото е под въпрос това, толкова е сигурно, че следващите години ще са трудни за Великобритания и ще са белязани от несигурност. Ето защо Немат Шафик, заместник-ръководител на Централната банка на Англия, вече посочи, че централната банка може дори да разхлаби своята политика на следващото си заседание на 3 ноември. Това също може да окаже натиск над лирата, защото само заради тази перспектива инвеститори отново започнаха да оттеглят парите си от Острова.

Единствените, които може би се радват, са европейските туристи в Лондон и други части на Великобритания. За тях сега престоят там е по-евтин. Днес те плащат в евро с около 20 процента по-малко, отколкото преди една година. И това предимство вероятно ще се увеличи още повече през следващите седмици и месеци. Дали това обаче ще е достатъчно, за да са отново препълнени търговските улици около Ковънт Гардън и свободните магазини отново да имат наематели, предстои да видим.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 10 rate down comment 2
balkando
преди 7 години
Британците не ги мисля. Имат достатъчно доминиони, за да преконфигурират търговията и производството. Ефтиния паунд е кофти за потребителите докато свикнат, но компенсира бъдещите мита и такси за експорта. Ще засегне най-силно доставчиците на суровини за острова от Индия, Австралия и останалите. Ако британския износ на стоки за ЕС намалее, ние печелим, в случай че се вредим. Валутната война е факт ! Откакто Китай стана свръхпроизводител с изкуствено поддържан нисък курс на юана, всички експортно-ориентирани икономики си обезценяват последователно, редувайки се, валутите си, за да поддържат конкурентноспособност. Реално това убива качеството на масовите стоки и увеличава в геометрична прогресия сметищата, заради еднодневната употреба на стоки-*** с добър търговски вид. Процесът става все по неконтролируем и централните банки се надпреварват да гасят с бензин и нафта, защото която спре ще понесе първия удар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Вярно е ,че ще станат по конкурентни,но спестяванията на ангричаните в банките се стопяват ,намаляват заплатите,увеличава се безработицата.Ако паунда стане равен на 1 долар нашите емигранти ще почнат да севръщат щото покупателната способност на парите които ще получават ще емалка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
Qino
преди 7 години
Валутният курс е директен способ за икономиката да се приспособи. Ако това не доведе до инфлация това не е проблем.Импортите стават помалко и по скьпи, което вреди на ЕС повече.В дългосрочен план това не е негативно за англичаните - индустриалният сектор ще се съживи и ще стане поконкурентен, което е още повредно за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 0
georgi_shum
преди 7 години
Баща ми драги, почина когато бях на 13 г и 4 месеца. Т.е преди повече от 23 г. И освен акъл, образование и хъс, друго не можа да ми даде.Всичко съм си направил сам! И не говоря за възрастните като цяло - а възрастните от твоя тип - комплексирани, злобни, всезнаещи уж но всъщност *** и ограничени и готови на всякакви мерзости за да не разкрият жалката си същност или да не изпуснат кокала, до който са се добрали лижейки нечий *** години наред..Точно тоя тип съсипва и България и ЕС, Русия че и САЩ даже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Не ми се мисли за реакцията на Шотландия и С. Ирландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха.... по^серко, не можеш да тласкаш като мен, щот, ако приемем на доверие, че имаш 10-тина години в некъв бизнес, ти се губят още поне 30, за да седнеш от другата страна на кантара срещу мене!!! И тия по^люции за възможностите на по-възрастните, с баща си споделял ли си ги? Да, да, тоя същия, дет ти даде бизнеса в ръцете... хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
Lucifer
преди 7 години
Дядо Сорос може пак да яхне паунда, момента е много удобен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
"... партизанско-мадраджийски-шумкарски кадри като теб..."Това го изтласка с максимален напън върху интелектуалния си ***, нали? Ако имаше как да видиш колко си близо до истината, щеше веднага да ти светне защо ЕС се е нагмячил до гуша в г^овна и само се върти вътре... Щот из канцелариите в Брюксел около основните мазни пуяци и пуйки е пълно с такива като тебе фукльовци на по 30 години, дето акълът им е дивайднат напополам - половината в прелестите на женските гениталии, а другата - в прелестите на тачанката... хихи... Ама ти мене не ме гледай - аз ще бегам при Путин. Ти навреме забелвай тояжката за германския ислям, да не дочакаш от ходжата с^юнет с ръждивото ножче ... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
мисля, че все по-усърдно ще го пипат през скъсания джоб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още