IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Йорданов: Deutsche Bank няма ликвидни проблеми

По-големият риск за банката беше свързан с възможността за изпадането ѝ в несъстоятелност, ако настъпи паника, смята финансовият анализатор

21:39 | 30.09.16 г. 3
<p>
	Финансовият анализатор&nbsp;<a href="http://www.investor.bg/evropa/334/a/kakvi-sa-slabostite-na-stres-testovete-na-evropeiskite-banki-221964/" target="_blank"><strong>Красимир Йорданов</strong></a>. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>
<div>
	&nbsp;</div>

Финансовият анализатор Красимир Йорданов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Най-голямата германска банка Deutsche Bank няма ликвидни проблеми. Това мнение застъпи в предаването „В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Красимир Йорданов.

„Хедж фондовете, които започнаха да преместват своите фондове от нея, са много малка част от общата клиентска база и за тях това представлява значително нискоразходна операция", обясни той. 

„По-големият риск за банката беше свързан с възможността за изпадането ѝ в несъстоятелност, ако настъпи паника. Съществуваха спекулации относно експозициите и дериватните инструменти на Deutsche Bank. В началото се спрягаха суми от порядъка на 75 трлн. долара като брутна сума, което е нереалистично, докато самата Deutsche Bank каза, че нетната стойност възлиза на 41 трлн. долара“, отбеляза още Йорданов.

Новината, че Deutsche Bank може да постигне споразумение с американското правосъдно министерство за далеч по-малка глоба от порядъка на 5,4 млрд. долара в сравнение с предходните 14 млрд. долара, е позитивна за банката. Тези $5 млрд. са една трета от сумата, която първоначално се калкулираше в спада на цените на акциите на финансовата институция“, коментира още анализаторът.

По думите му това, което притеснява инвеститорите, е, че банката няма да успее да се справи с огромната глоба, в резултат на което може да не отговори на капиталовите изискания, което от своя страна означава, че финансовата институция би трябвало да набере допълнителен капитал. При тези цени на акциите това би означавало загуба на стойност за съществуващите акционери, обясняващо и натиска върху цените на акциите, на които станахме свидетели, коментира още Йоранов.

Финансовият специалист анализира и възможните сценарии пред Deutsche Bank, ако новината за споразумението с американското правосъдно министерство се окаже спекулация. 

Припомняме, че по-рано днес AFP предаде, че американското Министерство на правосъдието и германската банка се доближават до сключването на споразумение за 5,4 млрд. долара. Исканата от американските власти преди половин месец сума бе цели 14 млрд. долара. Говорител на банката във Франкфурт отказва коментар пред Bloomberg. 

Същата сума от 5,4 млрд. долара спомена и в коментар за предаването „В развитие“ с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria Ян-Хенрик Фьоерстер от Bloomberg. По думите му анализаторите са се обединили в мнението си, че глобата ще бъде сведена до това ниво. 

Възвърналото се доверие за бъдещето на най-голямата германска банка успокои инвеститорите в Европа днес. След като през цялата седмица водещият германски индекс Dax се движеше като влакче на ужасите, той приключи петъчната сесия с ръст от 1,01 на сто до 10 511,02 пункта. Ден по-рано опасенията за състоянието на Deutsche Bank доведоха до спад на барометъра с около 2 на сто. Индексът на средно големите компоненти MDax приключи петъка с ръст от 0,42 на сто до 21 583,98 пункта, а технологичният TecDax се повиши с 0,95 на сто до 1802,30 пункта. Паневропейският индекс STOXX 600 се възстанови от първоначалните загуби и затвори с ръст от 0,11 на сто. Френският CAC се повиши с 0,10 на сто до 4448,26 пункта. В Лондон FTSE все пак приключи петъка със спад – от 0,29 на сто до 6899,33 пункта.

Видеото може да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 7 години
Като са пикливи ,ги извади и ги дай .Бюджета на цели държави е толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 7 години
Като са пикливи ,ги извади и ги дай .Бюджета на цели държави е толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Това с тая глоба и последвалото и редуциране си беше чиста проба раздрусване на пазара. Да се види доколко са стабилни и поддават ли се на паника. И ефектът беше далеч по-голям от всички заседания но Фед взети заедно и далеч по-голям от президентските дебати. И при това става дума за някакви си пикливи 14 милиарда долара. Но явно пазарите с трепет и вълнение очакват предстоящото срутване на доминото и знаят много добре, че ще започне с нещо дребно като горепосоченото събитие. Но рано или късно все нещо ще успее да задвижи процеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още