IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

29 млн. "мръсни" дизелови коли се движат по пътищата на Европа

Автомобилите на много производители отделят повече замърсяващи газове от тези на Volkswagen, сочи проучване

14:00 | 19.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Около 29 млн. коли с дизелов двигател, които се движат по пътищата на страните от Европейския съюз, отделят много повече замърсяващи газове от разрешения лимит. Това е изводът от проучване на неправителствената организация Transport & Environment (T&E), публикувано днес по случай първата година от избухването на скандала около дизеловите коли на Volkswagen, предаде AFP.

Преди година германският автомобилен концерн призна, че е използвал манипулиращ софтуер, с който се занижават отделяните замърсяващи газове.

Това обаче е само "видимата част на айсберга", посочват експертите на неправителствената организация, която с това изследване цели да покаже шокиращия брой "мръсни" дизелови автомобили по пътищата в ЕС и слабата регулация на националните власти в тази област.

T&E е събрала данни за 230 модела въз основа на проучвания, направени от френското, британското и италианското правителство, откакто избухна "Дизелгейт", както и на някои обществено достъпни данни, посочва БТА.

Над 80% от колите с норми Евро 5, продадени между 2010 и 2014 година, отделят три пъти повече газове от определената норма за емисиите на азотен окис при лабораторни тестове. При колите с Евро 6, продадени от 2015 година, това съотношение е две трети.

"Мръсните" коли се движат най-вече по пътищата на Франция (5,4 милиона) и Германия (5,3 милиона), Великобритания (4,3 милиона) и Италия (3,1 милиона).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Вече ще се псуваме на *** дизелова :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още