IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октоберфест причинява главоболие на икономистите още преди да е започнал

Феноменът на бирения фестивал оборва всички икономически теории

11:52 | 16.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Икономистите, които наблюдават инфлацията в Германия през последните три години, може да се замислят, когато поръчат първата си бира на Октоберфест в Мюнхен през този уикенд, пише Bloomberg.

На 206-годишния фестивал, който започва тази събота, след като кметът на града отвори кега и сипе първата халба с традиционния възглас "O zapf's" ("Нека се лее" - бел. ред.), ще се продават еднолитрови халби на средна цена от 10,54 евро, което е с 3% повече спрямо миналата година.

Според икономисти на UniCredit общите разходи за посещение на Октоберфест, известен сред местните като „Wiesn“, ще бъдат дори по-големи, основно заради скока в цената на традиционното печено пиле. Това е малко сложен феномен, като се има предвид, че цената на домашните птици в Германия е намаляла през последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
s3
преди 7 години
Добро постижение с цените на Октоберфест, но все още недостатъчно за да достигнем така жизнено необходимите ни целеви нива на инфлацията от 2%. Дано скоро и други сектори да последват примера и да успеем да постигнем колкото се може по-висока инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още