IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В кризата Samsung се обърна към корените си

Наследникът на патриарха на концерна Лий Кун Хъ поема по-силна роля, получавайки място в Борда на директорите

09:58 | 13.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лий Дзие Юн. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Лий Дзие Юн. Снимка: архив Ройтерс

Корейският производител на потребителска електроника Samsung Electronics Co. номинира заместник-председателя на компанията Лий Дзие Юн за член на Борда на директорите, предоставяйки на наследника на патриарха Лий Кун Хъ по-голяма роля на фона на трудностите на най-голямата компания в Южна Корея, свързани с изтеглянето от пазарите на новия смартфон Note 7. Така Юн се изправя пред първото си сериозно изпитание, откакто стана лидер на компанията.

Лий, по-известен като Дзие И.,  помага за управлението на Samsung, откакто баща му Лий Кун Хъ претърпя инфаркт през 2014 г. Сега синът ще трябва да покаже дали има темперамента да помогне в мениджмънта на компанията в най-дълбоката ѝ криза от години. 

Регулатори, авиокомпании и самата Samsung предупредиха клиентите си да спрат да използват телефона Note 7 заради съобщенията, че батериите могат да се запалят, докато устройствата се зареждат. Samsung загуби 22 млрд. долара от пазарната си капитализация за над два дни - което предполага, че щетите за марката може да излязат отвъд ранните прогнози за 1 милиард долара за самото изтегляне на телефона.

Samsung пусна Note 7 в края на август, за да получи предимство преди старта на продажбите на новия iPhone на Apple Inc., който беше представен официално в средата на миналата седмица. Това предимство обаче се стопи.

Номинацията на Лий Дзие Юн е „сигнал, че Samsung се нуждае от силно лидерство в среда на риск и несигурност“, казва пред Bloomberg Парк Дзу Гун, президент на CEOSCORE в Сеул. „Показвайки на пазарите, че той поема отговорност, Лий може да напредне в наследяването на позицията на баща си“. Според южнокорейските културни норми синът не може да получи титлата, докато баща му е жив, въпреки че повечето анализатори очакват, че той ще наследи поста.

Лий, който е на 48 години, ще бъде по-ангажиран с вземането на стратегически решения, включително сливания и придобивания, заяви базираната в Суон, Южна Корея, компания, в изявление от понеделник. В сегашната си роля на заместник-председател се очаква той да бъде официално номиниран и за член на Борда на директорите, в който влизат деветима мениджъри, по време на вота на акционерите през октомври.

Лий Дзие Юн премина през серия от работни позиции, откакто се присъедини към Samsung на пълен работен ден през 2001 г. и пое по-голяма отговорност, след като баща му Лий Кун Хъ бе приет в болница след инфаркт през 2014 г. Дзие се счита за по-глобално насочен, отколкото Лий старши.

Т. нар. "принц на Samsung" говори корейски, английски и японски и разшири партньорствата с Apple и Google. Работейки в сътрудничество с покойния главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, той сключи договор за построяването на нова фабрика за нови флаш чипове, които Apple искаше да използва вместо използвани в ранните версии на Ipod твърди дискове. Въпреки че двете компании по-късно се сблъскаха в съда заради спор за интелектуалната собственост, Лий присъства на панихидата на Джобс.

По стъпките на баща си

След като поема контрола над базирания в Суон, Южна Корея, концерн през 1987 г., 74-годишният Лий го превърна в най-големия производител на смартфони, телевизори и чипове за памет в света, като същевременно се превърна и в най-богатия човек в Южна Корея. През 2012 г. той назначава сина си Лий Дзие Юн за заместник-председател, а дъщеря си Ли Бу Джин за председател на филиала Hotel Shilla Со., след като Samsung Group се превърна в най-големия конгломерат в Южна Корея.

Освен че назначи на високи постове децата си, Лий извърши много структурни промени в дъщерните компании през последните години. В момента конгломератът, който е семеен бизнес, се намира в период на трансформация и предаване на собствеността на третото поколение на семейството на основателите. 

Междувременно богатството на Лий се стопи с 1,2 млрд. долара за два дни. Акциите на Samsung Electronics Co. поевтиняха с 11 на сто, откакто в петък американски регулатор се присъедини към компанията, призовавайки за неизползването на Note 7. Лий Кун Хъ остава най-богатият човек в Южна Корея с богатство от 13,5 млрд. долара, показва Bloomberg Billionaires Index.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Кой пазара разбива, пазара му го набива! Добре е да се помни от всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още