IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борхард: Хъбът "Балкан" ще донесе икономически и социални ползи за региона

Според експерта от ЕК ако има сигурно подаване на газ за целия регион, това ще бъде основа за нови възможности за развитие на бизнеса

15:16 | 05.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Идеята около газовия хъб "Балкан" е не само да се докара газът в Югоизточна Европа, но и да се развие икономически този регион и следователно този хъб ще има икономически и социални измерения. Това каза днес по време на инвеститорската кръгла маса за газов хъб "Балкан" директорът на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на ЕК Клаус-Дитер Борхард, цитиран от БТА.

Той допълни, че от комисията вярват, че ако има сигурно подаване на газ за целия регион, това ще бъде основа за нови възможности за развитие на бизнеса. В наш интерес е да направим хъба по-голям и да надхвърлим рамките на региона, посочи Борхард.

Според него газовият хъб е важен и има регионални аспекти. Ползите ще са очевидни - нарастваща сигурност на доставки за България и съседните страни, ще има по-ниски цени за домакинствата и промишлените потребители, ще има подобрен достъп до чист природен газ, каза Борхард и допълни, че това ще създаде растеж, работни места и нови възможности.

Той каза, че увеличението на потреблението на газ в региона показва, че има потенциал нещо да се развие и че един хъб на Балканите е вярното решение. Все още трябва да се направят някои реформи в регулаторната рамка, някои корекции на договори, каза той. По думите му не всички регулаторни реформи са осъществени и все още има договори с един доставчик, наследени от миналото, които в момента са пречка в това развитие.

Борхард посочи, че според прогнозите Европа ще консумира годишно през 2030 година 380 милиарда куб.метра газ. По думите му вътрешното производство на газ в Европа намалява и това означава, че трябва да се запълни разликата между търсенето и предлагането.

Според него един от ключовите елементи е диверсификацията в три елемента - на източници, на транспортирането и по отношение на доставчиците. Честната конкуренция също е нещо много важно, защото югоизточните пазари все още се доминират основно от един голям доставчик с дългосрочни договори, които понякога са след 2030 година, каза още Борхард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 5
Tutankhamon
преди 7 години
Най-малкото, Ердоган даде да се разбере, че вдява, като му наложат санкции.Докато ББ постоянно прави ... неадекватни стъпки. Е, обаче голямата търговия с много ресурси иска предвидимост.Губим по точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Tutankhamon
преди 7 години
Многото публикации в /една/ българска медия - или дори в няколко - не може да повлияят на принципната разстановка на фактите, въз основа на която се вземат подобни решения. ТРЪБИ ДО БОСФОРА МОЖЕ ДА ДОКАРАТ ВСИЧКИ НО, ПРЕЗ НЕГО, ЩЕ МИНЕ ЕДНА /по икономически съображения/. Политическите съображения /безкрайната непоследователност на ББ/ също са от значение.Газ у нас ще продължи да има, просто, ще влиза от юг а ние ще плащаме още и транзит през турска територия. Голямата игра не е по силите на дребни тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още