IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Ирландия не иска парите на Apple?

Според решението на Европейската комисия компанията трябва да върне данъци за 13 млрд. евро, но тя не ги иска

19:46 | 30.08.16 г. 8
<p>
	Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нунан. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нунан. Снимка: архив Ройтерс

Данъците на стойност милиарди евро, които Европейската комисия реши, че Apple трябва да върне на Ирландия, може да покрият годишните разходи на страната за здравеопазване, да се ползват за построяването на 100 хил. жилища за бедните или да платят част от държавния дълг. Защо тогава правителството не иска парите?

Ирландският финансов министър Майкъл Нунан във вторник обеща да обжалва решението на ЕК, което може да принуди най-богатата компания в света да плати поне 13 млрд. евро, което е над два пъти повече от всички платени корпоративни данъци в страната през 2015 г., съобщава Bloomberg. Той се противопостави на депутатите от опозицията, които заявиха, че Дъблин трябва да приеме парите. Залогът за правителството обаче е доста по-висок.

Корпоративният данъчен режим на страната е крайъгълен камък на икономическата ѝ политика, привличайки компании като Google и Facebook в Дъблин. Дори когато Ирландия бе принудена да търси международен спасителен заем преди шест години, тя устоя на натиска да промени данъчната си политика към компаниите. Макар че решението за Apple не застрашава пряко данъчната ставка от 12,5%, правителството обеща да остане на страната на изпълнителните директори, които според него помагат на икономиката.

„Предприемането на какъвто и да е друг ход ще означава да си отрежем клона, на който седим“, каза Нунан за телевизия RTE във вторник, добавяйки, че неуспешно оспорване на решението ще се отрази негативно на бъдещите поколения.

Apple и Ирландия отричат обвиненията и казват, че никога не е била сключвана преференциална сделка. Производителят на iPhone е един от 700-те американски компании с офиси в страната, които общо са създали заетост на 140 хил. души, сочи Американската търговска камара в Ирландия.

За Apple задълженията са капка в огромния океан от пари. Към миналия месец Apple има 232 млрд. долара, като 214 млрд. долара се държат извън САЩ. Компанията е генерирала по около 4,45 млрд. долара месечно миналата година, така че глобата реално представлява печалбата ѝ за три месеца.

„Става въпрос за репутацията ни“, каза Питър Вейл, данъчен партньор в Grant Thornton Ireland в Дъблин. „Не цифрата е самият проблем, а изводът, че Ирландия се е замесила в някаква странна дейност около данъците, идеята, че предоставяме специални сделки и т.н.“.

Правителството продължава да твърди, че дори ако приеме парите, съгласно европейските правила то ще трябва да използва парите, за да изплати част от държавния си дълг в размер на 180 млрд. евро вместо да финансира бюджета си. Въпреки това, предвид западащото здравеопазване на Ирландия, има все повече натиск правителството да промени курса. Опозиционната партия Шин Фейн каза, че правителството не трябва да обжалва решението, определяйки идеята за „фарс“.

Правителството „активно ще се опита да избегне възстановяването на данъчни приходи, дължими на ирландския народ“, каза Март Карти, член на Шин Фейн в Европейския парламент. „Няма причина да се обжалва решението срещу тази сделка, а правителството трябва веднага да изключи като вариант обжалване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Защо Ирландия не иска парите на Apple?--Защото вече ги е взела и похарчила без ЕС да разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
fri
преди 7 години
то за тоталитарни режими има ли съд? те си мислят, че са богоизбрани и вечни и решават сами...но не усещат края си...в своята самозабрава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 8
comet
преди 7 години
Ирланските мафиоти предпочитат да таксуват 1% (вместо законните 12%) и да вземат още един като комисионна. Световните мафиоти обаче предпочитат Ирландия да таксува 12% и си връща лихвите по огромният държавен дълг (към частните банки на Световните мафиоти).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 25
studioaa
преди 7 години
Как така европейската комисия решава кой е виновен за нещо и кой невинен? Няма ли съд за тази работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
kokikokov
преди 7 години
За същата държава, която наскоро направи 26% ръст на БВП, ли говорим? Чудно наистина, защо ли не ги иска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
Jorkata
преди 7 години
Що не ги иска - ами просто е - ще падне статута на Ирландия на данъчен рай и тамошните Бацета няма да могат да плюскат повече на гърба на народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още