IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър предложи гимназистите да учат за програмисти

Ивайло Московски иска да бъде разработен държавен образователен стандарт за новата професия

14:55 | 30.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ученици от 9-ти до 12-ти клас да изучават професията „приложен програмист“ – това предлага министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Така той подкрепя проекта на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) за учебна програма, която да допринесе за справяне с острия недостиг на кадри в софтуерната индустрия. 

Московски подписа писмо до Националната агенция за професионално образование и обучение, за вписване на новата професия и за разработване на държавен образователен стандарт за нея, съобщи транспортното министерство.

Инициативата на БАСКОМ предвижда квалификацията, както и финансирането на обучителните центрове и учителите, да се осигурява от Министерството на образованието и науката, а учебното съдържание – от асоциацията. Първите курсисти могат да се реализират като младши/приложни програмисти през 2018/2019 г., а до 2020 г. учениците, включени в обучение за квалификация „Приложен програмист“, ще достигнат 6 хил. на година.

Дисциплината ще бъде преподавана в големите градове в страната.

Учениците ще могат да продължат с висшето си образование в произволна област, като едновременно с това работят като младши програмисти с ограничено работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
По-скоро ни трябват инженери, които да създават някакви продукти, които да продаваме на вътрешния и външния пазар. А тяхното образование може да включва програмиране, но не програмирането създава продукти, като коли, телевизори и др. Програмирането улеснява автоматизацията, ама в България какво ще автоматизираме не ми е ясно за момента като почти всички стоки са ни произведени в Япония, Корея, Китай, Тайван и др.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Понеже не си спомням как точно ми беше дипломата от средното, реших да разгледам на сайта на гимназията ми(математическа) и ооооо, чудо, в нея има специалност информатика, та какво точно предлага министъра? Когато аз завършвах, беше математика и информатика или информационни технологии, сега са ги разделили като направления, но поне от 10 години има прием по направление информатика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Стига с тия програмисти бе, не разбрахте ли че тва са едни занаятчии черноработници и че тенденцията е на спад в търсенето. Е писна ми от демагогиите на Москов Боцков, Търнокопа и прочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още