IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ запозна акционерите си с планираните мерки след прегледа на активите

Това беше четвъртата среща на ръководството на компанията с акционерите от началото на годината

13:56 | 29.08.16 г. 7
ПИБ запозна акционерите си с планираните мерки след прегледа на активите

ТБ Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) проведе среща с миноритарните акционери за четвърти път тази година, съобщи компанията чрез БФБ – София.

Срещата се състоя на 25 август, като ръководството на компанията бе представено от главния изпълнителен директор Васил Христов и главния директор „Риск“ Димитър Костов.

Банката обяви, че редовните срещи с миноритарните акционери са част от политиката по прилагане на международните стандарти в доброто корпоративно управление.

В началото на срещата бе направен обзор на представянето на банката през първото полугодие на 2016 г. , като по-специално бяха коментирани балансовите позиции, ключовите показатели и финансовият резултат. В хода на представянето Васил Христов посочи, че след пълното и предсрочно погасяване на ликвидната подкрепа от страна на банката се наблюдава стабилен ръст на новооткритите депозити.

Във втората част от срещата бяха представени обобщените резултати на ПИБ от приключилия в средата на август преглед на качеството на активите (ПКА) и стрес теста на банките в България, както и стъпките, които банката ще предприеме за изграждане на подходящо ниво на капиталов буфер с цел отразяване на резултатите от ПКА.

Припомняме, че Българската народна банка (БНБ) даде на ПИБ време до края на април 2017 г. да увеличи своя капитал.

ПИБ следва да изгради подходящо ниво на своя капиталов буфер, като конкретните мерки за подобрение включват генериране на допълнителен капиталов излишък от близо 206 млн. лв., като след достигането му банката ще достигне ниво на капиталова адекватност от 13,5%.

През май банката погаси окончателно получената през юни 2014 г. държавна подкрепа.

Нетната печалба за шестмесечието към 30 юни 2016 г. възлиза на 96,542 млн. лв., с 87,324 млн. лв. повече от първото шестмесечие на 2015 г., или ръст от 947%, показва консолидираният отчет на банката към 30 юни. Общите приходи от банкови операции за първите шест месеца на 2016 г. нарастват с 38% до 248,501 млн. лв., което е увеличение с 68,398 млн. лв. спрямо същия период година по-рано, показват изчисленията на Investor.bg.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Балансовото число на банката към 30 юни възлиза на 8,756 млн. лв., което е намаление с 1,5% спрямо края на 2015 г., главно поради окончателното издължаване на ликвидната подкрепа на МФ и погасяването на 46 млн. лв. дългово капиталов инструмент. Ръстът при привлечените средства от граждани и търговци за първо шестмесечие на 2016 г. е в размер на 333 млн. лв.

Счетоводният собствен капитал за периода нараства със 105 млн. лв. главно поради генерираната съществена печалба. Вземанията от клиенти са в размер на 5,212 млн. лв. Намалението спрямо декември миналата година е в размер на 10 млн. лева.

Нетният лихвен доход е в размер на 168,184 млн. лв., а нетният доход от такси и комисиони – 41,904 млн. лв.

За последен път с акции на банката беше търгувано в петък (26 август), когато след 12 сделки оборотът възлезе на 8,9 хил. лв. От началото на годината книжата на банката поскъпват с 10,50%. Пазарната капитализация е 262,68 млн. лв.. 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 3
i_hristov
преди 7 години
Е ти на глупостите на Бивол какво очакваш да ги отговорят? Ако трябва банката да се обяснява след всеки,който не го слуша главата или са му платили да говори лъжи, които са ясни, то няма да може да си върши работата. На Бивол в момента яко им плаща Цветан Василев, така че не е много изненадващо поведението им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Schroeder
преди 7 години
Съвсем вярно. Основната дейност на телетата е шантажиране, а не правене на новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
needle
преди 7 години
Срещите с миноритарните акционери са част от мерките по завършилия проект за усъвършенстване на корпоративното управление и управлението на риска на ***, в крак с най-добрите световни практики, който проект банката изпълни успешно с Международната финансова корпорация към Световната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Mammita
преди 7 години
Ти изобщо чуваш ли се какви ги приказваш или си пееш така да се намираш на работа. Нали тестовете бяха правени по методологията на ЕЦБ прилагана при нейните тестове. Нали ги проверяваха от ЕК преди няколко месец. Никоя проверка не е установила нищо от това, което говориш. Аз разбирам, че има една групичка около Прокопиев и оня рогат ***, на които много им се иска да е вярно всичко ама явно всичко си е в рамките на закона. Нали се сещаш, че колкото повече проверки се правят и се отхвърлят глупостите им, толкова повече олекват като съдържание разпространяваните от тях лъжи и манипулации. Така че не им остава друго освен да повтарят едно и също като папагали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
marto76
преди 7 години
Бивол и факти?! Това са 2 коренно различаващи се неща, които никога не се използват при рогатите! Аргументите на Бивол са скалъпени и представляват техен прочит на нещата. Да не говорим, че Бивол са известни особено по Бургаския регион като рекетьори! Пишат срещу всеки, който не им плаща! Ако не вярваш - питай Алберта Алкалай, жената на Асен Йорданов, която върти ПР-агенция! Схемата е проста - Бивол започват да пишат срещу някой, докато не започне да използва услугите на агенцията на Алкалай!Повече информация има тук:https://***.youtube.com/watch?v=tNrsLtx1xc0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
DarkStar
преди 7 години
Преди време имах акции от *** и изпратих запитване до директора връзки с инвеститорите - г-жа Стаматова, относно концентрацията на кредити, по публикации в Биволъ.Отговориха ми със стандартно изречение, че от Биволъ лъжели и щели да ги съдят.Като ги питах за допълнителни разяснения по фактите отговор никога не получих.И така, все още си чакам още разясненията от *** вече година и половина по "лъжливите" според тях факти...P.S. Все пак им признавам за добрия кризисен мениджмънт.*не е препоръка за търговия с акции, някой да не си помисли нещо... просто споделям факти... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
DutyFree
преди 7 години
Нещо за ГЕОРГИУС, казаха ли защо са му дали 200-300 млн.лв ???И КОГА ЕЦБ, ЩЕ ПОВЯРВА НА ТОВА ФИНАНСОВОТО ПОСРЕДНИЧЕСТВО СЪС ТРЕТО СВЪРЗАНО ЛИЦЕ??? ПО СЪЩАТА ЛОГИКА, КОГА ЩЕ ВИДИМ ЕВРОТО И ГОТОВИ ЛИ СА ЗА НЕГО ???? ПЪЛНА ПАРОДИЯ НА БАНКОВА СИСТЕМА И РЕПУБЛИКА!!??? С ТИЯ ЗАКОНИ КОГА И КАК ЩЕ ИМАМЕ НОРМАЛНО ФИНАНСОВО ПОСРЕДНИЧЕСТВО ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още