IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън: "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа

Вицепрезидентът на САЩ направи изказването по време на посещение в Швеция

17:26 | 25.08.16 г. 31
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Газопроводът "Северен поток 2" е "лоша сделка" за Европа, каза днес по време на посещението си в Швеция вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Нито една страна не трябва да използва енергията като оръжие", каза той на пресконференция в Стокхолм.

Той добави, че "Европа трябва да диверсифицира своя енергиен пазар" и призова европейците "да проучат този въпрос", защото "проектът Северен поток 2 може да дестабилизира Украйна".

Газопроводът бе договорен миналата година между "Газпром" и неговите европейски партньори и ще пресече Балтийско море от Русия до Германия.

Редица страни от Източна Европа обаче, както и САЩ, заявиха, че газопроводът ще ограничи маршрутите за доставка, а с това и енергийната сигурност на ЕС, който получава една трета от газа си от Русия, отбелязва Ройтерс.

На пресконференцията си днес Байдън напомни също така, че европейците вече имат възможност да купуват и втечнен природен газ от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 1
Стефанов-29
преди 7 години
"На пресконференцията си днес Байдън напомни също така, че европейците вече имат възможност да купуват и втечнен природен газ от САЩ." - ето къде е заровено кучето. Купувайте, купувайте от САЩ. Дайте сега да уточним нашите търговски спогодби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
Tonia Toneva
преди 7 години
"Нито една страна не трябва да използва енергията като оръжие", каза вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.----------Майкъл Клеър, професор в колежа Амхърст към Университета на Масачузетс, САЩ, за втората война срещу Ирак от 2003 г.: Контролът върху Ирак е важен не толкова заради самия нефт като суровина, а защото ни дава лост за влияние. Контролът върху Персийския залив означава контрол върху Европа, Япония и Китай. Ние ще държим кранчето.А сега кому да вярваме?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Между другото-теорията за Третият Рим до днес е господстваща в Москва. Няма лошо(даже е похвално), просто първо се появява в Търново, при падането на Константинопол по време на кръстоносните походи. Да не ровя за годината. Искам да кажа, че едни...5-6 века, докато запада е в упадък, а севера го няма на картата в Европа процъфтяват Балканите. И то под процъфтяване имам предвид, че спокойно можем да направим паралел между тогавашна България и ...да кажем днешна Франция в смисъл на геополитическа тежест. И никой не отрича, че центъра на това е Византия. Нито ние, нито руснаците(за пример-шапката на Мономах).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
между другото-има не малко руснаци, които смятат Кий за българин...да-основателя на Киев. Което не би било странно, предвид, че тогава ние сме били мнооооого по-напред в културно отношение от ..."рус", ако е съществувала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Ами-не. Византийски аристократи не значи нищо друго освен източни римляни-т.е. национална(в съвременният смисъл на думата) принадлежност към православна империя. На първо място религиозна. Не се знае какъв е етноса им. За това и са спекулациите, че майка им била славянка. Което може и да е, може и да не е. Със сигурност са говорели и славянски(при това българското наречие-македонците му викат-"македонско наречие") и гръцки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
А бе....Черноризец Храбър, Йоан Екзарх, Наум Преславски, Константин...Умберто Еко е викал, че в Равна можело да му викаме лабораторията за езици на 10ти век. В смисъл-яко подплатено е с археологически изследвания. А книжовните школи са в същност прародителите на читалищата, но е най-близкото по онова време до университет. Ал Рака е първият, а вторият е Магнаурската школа. Нашите са правени по техен образец. На запад се признава Ал Рака за първият университет, та нека не си плюем по сурата.Но да-и ние и руснаците сме продукт на византийците. Писмеността е малко по друга тема, но днешната ни писменост е категорично на основата на гръцката. Самите гърци пък си взимат знанията от Египет, а азбуката-от техните братовчеди финикийците. От мен лоша дума за гърците не си чул. Лично аз ги намирам за хора със същият манталитет като българите. С добрите и лошите черти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
kalendar
преди 7 години
избори идват и тролчетата налазиха:) за 15 мин имам 6 минуса. Преди това-0-0. И са пляснали минуси по ред на номерата...няма значение, че Тома и Мави в конкретният диалог в същност са ми опоненти-и те са изяли минусите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 9
kalendar
преди 7 години
Ами за такива управници гласувате...какво да кажа...опичайте си акъла пред урните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 7
TomaNeverni
преди 7 години
"Имало едно време... то и българските динозаври са били много по напред от другите ...ама, на сега чакаме да ни дърпат конците я падишаха ,я президента(неБългарския)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 6
kalendar
преди 7 години
Бе не, че не си прав, ама пак малко едностранчиво го поднасяш. Да-последните няколко века руската култура е няколко обиколки пред българската и въпреки своите характерни особености е на световно ниво...обаче да не забравяме, че докато тук сме строили университети руснаците още са живели в блатата, а инквизицията даже не е била замислена...да не коментирам прословутият Ренесанс, който там(Северна Италия) е почнал едни пет века по-късно...въобще...в тоя момент само Източната римска империя е можела да се сравнява с нас...и може би арабите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още