IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна иска "Газпром" да съгласува с "Нафтогаз" строителството на “Северен поток” 2

Киев се опасява от огромна загуба на приходи от транзит на синьо гориво

21:48 | 19.08.16 г. 26
Украйна иска "Газпром" да съгласува с "Нафтогаз" строителството на “Северен поток” 2

Украйна поиска от “Газпром” да съгласува с “Нафтогаз” изграждането на газопровода “Северен поток” 2. Днес Антимонополният комитет на Украйна (АМКУ) обнародва обръщение към участниците в проекта, предава руската информационна агенция ТАСС.

Комитетът се позовава на текст от закона за защита на икономическата конкуренция, който забранява създаване на стопански субект, концентриращ доминираща позиция на пазара, предава БТА.

До предоставяне на разрешение за концентрация или съгласувани действия участниците в проекта са длъжни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да доведат до ограничаване на конкуренцията в Украйна, посочва се в обръщението.

"Северен поток” 2 предвижда да бъдат построени две подводни газопроводни линии с общ капацитет 55 млрд. куб м годишно, които да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Оттам ще може да се подава газ до Великобритания, Холандия, Франция и Дания, заобикаляйки Украйна.

Проектът се изпълнява от съвместната компания New European Pipeline. Газпром държи 51 процента от нея, а германските E.ON и BASF/Wintershall, австрийската OMV и британско-холандската Shell - по 10 процента, а френската ENGIE - 9 процента, припомня агенцията.

Планирано е “Северен поток” 2 да бъде пуснат в експлоатация до края на 2019 г.

През 2015 г. транзитът на руски газ през украинската газопреносна система е бил 67 млрд. куб. м. Средногодишно тази система внася в украинската икономика около 2 млрд. долара. Това положение съществено ще се промени с въвеждането в действие на “Северен поток” 2,отбелязва ТАСС.

През юни ръководителят на “Газпром” Алексей Милер посочи, че след 2020 г. транзитът на руски газ за ЕС през Украйна може да стане не повече от 15 млрд. куб. м. 

Междувременно шефът на комисията по международните въпроси към Федералното събрание - горната камара на руския парламент, Константин Косачов писа в социалната мрежа Facebook, че газопроводът "Северен поток" 2 няма никакво отношение към Украйна. “При него става дума за съвсем друга логистика", допълва той.

Косачов отбелязва, че "Украйна не е съгласувала с Москва нищо от своите проекти с обкръжаващия свят, въпреки поетите задължения по двустранни и многостранни споразумения”.

Руският депутат напомня също така, че преди време Москва също беше убеждавана, че "проектите на Украйна с ЕС нямат никакво отношение към Русия". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Смешници прос.ти....Откога пък Нафтогаз има право на претенции върху чисто руски проекти?Да не би да е голям акционер в Газпром?А няма ли да поискат президента на РФ да съгласува следващото руско правителство с Украйна преди да издаде указ за назначаването му?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 2
dakl
преди 7 години
Смешници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
Борба голяма става между българското и руското правителство. От последното употребяват всички позволени и непозволени средства, за да сменят Регенството и министерството и да произведат в страната бунт, за да намерят благовиден предлог да я окупират.Русите вече са решени да прибегнат до най-крайни средства.Те, както ми съобщават, събирали едно доста голямо число черногорци, които въоръжавали, за да убиват български първенци, които са неприятели на Русия. Освен това, русите са изпратили по околните села агитатори, за да доведат две-три хиляди селяни да нападнат София, да избият първенците и да я разграбят.Ето докъде достигнаха нашите благодетели. Да са ни живи!из Дневник на Стефан Стамболов, 03.10.1886г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Наистина michaelis12 разсъждава като малко дете, но поне аз не вярвам да е на възраст за вземане на основното. Доколкото ми е известно баща му е платил жиголо на възрастната му учителка и успял да се сдобие с документа. Това не ни дава право да го пренебрегваме и обиждаме, все пак толкова му е дадено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 7 години
А си цар в обидите, плюенето и както винаги разждането на бисери - говорим за Кувейт и Дубай. Скоро да си виждал на картата къде се намират и къде се намира Иран. Вас комунистите като са ви учили че Иран и РФ са в евразия, да бяха ви научили, че и двете страни имат морски/океански граници където може се шипва всичко по море. Щото ти е трудно ще ти дам жокер Иран има под 100 км морска връзка с Дубай и Кувейт. РФ може където си поиска LNG терминал и да шипва до която и да е точка на Азия - по-бързо от(ако разполага с конкурентна техноглояия за кораби/терминали) САЩ/Канада. Така че пак те питам каква е флотилията на РФ/Иран от LNG и какви са им навлата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 7 години
Ясно, чучка писател си - Аз къде съм казал, че внасят Венецуела от САЩ? Казваш, че Дубай/Кувейт не внасят от РФ/Иран аз за 3-ти път те питам, след като нямат газапровод от Иран/РФ, каква им е LNG флотлияита и какви са им навлата? Това, че Дубай/Кувейт внасят газ от различно място освен съседите си - проблем ли е за комунистическото ти мислене? Такова понятие като диверсифициране на доставки, което води до повече тежест при преговорите да ти говори нещо? Кажи ми Кувейт на какви цени внася от Катар, както и от другите страни? Да си наясно как Катар изнася газ към Кувейт и какъв процент от газа в Кувейт е от LNG? Да си наясно, че под 40% от газа в ОАЕ идва по газапровод от Катар? Да си наясно колко е капацитета на газапровода? Преди да си проявиш титаничната си мисловна дейност - си провери източниците, изгради си теза с причинно следствени компоненти ... защото с начинът си на мислене и излагане на теза и основното няма да можеш да вземеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
... намират Русия и Иран ..... Кораби по сушата не върът как да ти го обясня ква флотилия ?!? САЩа нема алтернатива без кораби щото са на друг континент бе, те без кораби са умрели за 15 мин..... И пак ти почетвъртвам ОАЕ и Кувейт не внасят никви LNGта от САЩ щото си имат кокошките в къщи ..... виде и цените им кви са в САЩ са по високи и САЩа нема да се прееббе да ги продава на по тънко, то по добре да си ги продава у тех ше вземат повече от колкот от камилите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Веднага ти го показвам къде си казал -------------------------------------------------------------needtoknowmoreдо: michaelis12Следвай4преди 1 ден............. Виж Венецуела е перфектен пример как толкова са велики и богати, че почнаха да внасят петрол ... Не знам защо държиш да се излагаш като коментираш неща по линия икономика и финанси? ........-----------------------------------------------И на тея въпроси от сорта на .... ---------------------------------------------Питаш що Дубай/Карар не внасят от РФ/Иран - а що внасят от САЩ и то чрез LNG(да беше се сетил, че няма газопровод)! Пак те питам каква е LNG флотилияита на РФ/Иран и какво е навлото им на тайм чартъра или лонг чарта?-------------------------------------Или имаш 2ойка по География или ненам. Камилария има пряка граница с Кувейт и ОАЕ както и с Катар. НЕ не внасят от САЩ нишо щото си го имат дома. Аз ако иам кокошки яйца нема да внасям.... В Географията май верно си слаб щото континента Евразия на който се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 7 години
Имаш ли пост където не говориш за САЩ? Чудно ми е къде съм казал, че Венецуела внася петрол от САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 7 години
Не разбирам едно - толкова си можеш да мислиш или сериозно имаш някакви проблеми? Питаш що Дубай/Карар не внасят от РФ/Иран - а що внасят от САЩ и то чрез LNG(да беше се сетил, че няма газопровод)! Пак те питам каква е LNG флотилияита на РФ/Иран и какво е навлото им на тайм чартъра или лонг чарта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още