IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплахата, която крие "Турски поток" за Азербайджан

Шансовете са на страната на Баку, особено на фона на желанието на ЕС да диверсифицира газовите доставки, сочи анализ

09:44 | 20.08.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди седмица в Санкт Петербург се случи събитие, което е в състояние да промени значително енергийния пазар в Европа, пише в свой анализ руското издание ИноСМИ. Става въпрос за срещата между президента на Русия Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган.

По време на разговорите двамата се разбраха за рестарт на редица проекти, сред които газопроводът „Турски поток“ и АЕЦ Аккую.

Заплаха ли е обаче „Турски поток“ за плановете на Азербайджан да доставя природен газ в Европа? По газопровода ще потече руски газ първоначално към Турция, а след това и за Южна Европа. Тоест това е пазарът, към който се стреми и Азербайджан с осъществяването на плановете за Южния газов коридор.

Според анализите все още е рано Баку да се притеснява от руската конкуренция. На първо време Южният газов коридор и строящите се вече TANAP и TAP, имат силната „благословия“ на Брюксел. Още от самото начало Европейската комисия беше критично настроена към „Южен поток“, а настроенията към неговия наследник - „Турски поток“, не са по-добри.

Самият Путин заяви, че Москва ще има нужда от много сериозни гаранции от ЕС, преди да бъдат осъществени каквито и да било планове за доставка на газ - дали през „Южен поток“, дали през „Турски поток“.

Руският енергиен министър Александър Новак доразви тезата на руския президент и заяви след срещата в Санкт Петербург, че първата тръба на „Турски поток“ ще бъде построена много бързо – до 2019 година. По нея ще бъде доставян руски газ, предназначен за турския пазар. По втората тръба трябва да пристига суровина, която Анкара да транзитира чрез газов хъб на гръцко-турската граница към Европа. Новак е категоричен – за нея все още е рано да се говори.

В енергийните среди „Южен поток“, „Турски поток“ и TAP са конкуренти – успех на руските газопроводи поставят под съмнение европейските шансове за азербайджанския газ, и обратно, пише още ИноСМИ. Според анализа обаче шансовете са на страната на Баку, особено на фона на желанието на ЕС да намали зависимостта си от руския газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 7 години
Турция, НЕбидейки член ан ЕС, дали е обвързана от "Третия енергиен пакет"? Това-първо.И, второ, горното НЕ пречи газопроводът да бъде изграден съвместно, Турция да построи, в кооперация и с други стрпани, на своя територия газовия хъб, за който бълнуваше Боко , позволявайки и на близкия Изток да трансферира газ през нейна територия и, на тази база, поне за себе си, да получи, ама най-изгодните цени.А такива като нас, дето си търпим Боко, да се върти като фурнаджийска лопата по три пъти на ден, доказвайки колко ненадеждни и непредвидими можем да бъдем /И СМЕ/, ще бъдем натоварени с всичките такси до тук......И БЕЗ ХЪБ. ХЪБ У НАС НЯМА ДА ИМА. Боко ни провали още една добра възможност.На кого ще иде да се хвали с това, обаче? И кой, измежду избирателите му - освен, ако не е кре-те-н, ще го вземе /отново/ насериозно и ще се радва за това?Много интересно.Т.е., ако му издигнат кандидатурата за президент, на кого би могъл да разчита този човек, освен на късопаметни слабоумници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
markoci
преди 7 години
Е не разбираш щот си комунист :)Северен поток 2 ще намали зависимостта от Северен поток 1 ......гледаи колко си несхаватлив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Блумбърговата партийна линия е леко неадекватна по отношение на читателите на Инвестор...адаптирана е за англосаксонски тип читател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
nobel
преди 7 години
Според анализа обаче шансовете са на страната на Баку, особено на фона на желанието на ЕС да намали зависимостта си от руския газ.--------------------------------------------------Да, да, да - вярвам ви напълно. Нали за това се строи "Северен поток-2". За намаляване на зависимостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още